Student

Do sarkazma i natrag

• ČUDO! ZASTO SE SVEZANI NE BORE ZA SLOBODU, • U PUSTINJI SU MOGUCI SVI PRAVCI. • SINOVI D2ELATA IZUĆAVAJU DELA TATINIH 2RTAVA. • KAD SE IDE POGRESNIM PUTEM. NAJNAPREDNIJI VUKU NAZAD.

PAVLE KOVAČEVIĆ

FLEKE NA SUNCU

PO SVETU KRUŽE GLASINE NEKE KAKO NA SUNCU POSTOJE FLEKE ŠTA ME SE TICE ZVEZDA DALEKA KAD I NA ZEMJI IMAMO FLEKA PRAVILO VAŽI ZA NEBO PLAVO DA SVI NA FLEKE IMAJU PRAVO

MIUENKO ZUBORSKI

BAROMETAR

Evo kako je filmskim jezikom jedan stipendista opisao mesec dana svoga studentskog živovanja: Prva nedelja „Živeče ovaj narod“ Druga nedelja „Siromašni, ali lepi“ Treća nedelja „Jadnici“ (I deo) Cetvrta nedelja „Ја dnici“ (II đeo).

KOMENTAR

Posle pobede „Trubadura“ u Skoplju za Pesmu evrovizije, jedan kolega Makedonac ргокоmentarisa; Sreća što ne pobeđi Dimče (Popovski). Bugari bi mislili da oni treba da idu za London.

BORISLAVA CVETKOVIĆA

Misli bez pedigrea

• ISTINA JE U VINU, A U VINU SVE VIŠE VODE. • PRIBU2AVAJUCI SE ZENITU GLAVE POSTAJU USIJANIJE.

DRACAN KUNDAĆINA

RAHILA LJVOVNA BAUMVOLJ

Ekser i zavrtanj Ekser je rekao zavrtnju: Ja idem pravo svom cilju. a ti se stalno vrtiš, te vrtiš,,. Ali zato ja mogu đa ponovim svoj put sve krivine za* pamtim, rekao je zavrtanj.

Mačka, pas 1 miševl Pas je čuvao skladište brašrta. Međutim, miševi su progrizli vreće i jeli su brašno. Mačka to, naravno, ne bi dozvolila, ali je u sklađište nije puštao pas. Pas koji jc čuvao brašno... / ППГ«ГТ*Л n ЛГ V

(PREVEO R. K.)

STARI ZIDNI ČASOVNIK I BUDILNIK

Eh, što živim, hvali se stari zidni časov; nik. Više ne radim nego što radim. A zašto i da radim? Svi me dobro paze, podmazuju, čuvaju, uvek sam čist šta ćeš bolje! Kad imaš sreću, reče budilnik, a ja radim i danju i noću, uvek sam tačan u minut. Ne zakašnjavam, пе idem ispred vremena, a opet niko nije zadovoljan sa mnom. Prvo me navijaju da zvoreim, a kad zazvonim tresou me da učutim.

MILORAD KNE2EVIC

VEBER U PROLAZU

Jedan za drugim, idoše četiri čoveka kroz pustu šumu. Kada posle dužeg vremena ne izađoše iz nje, upitaće onaj što je išao prvi: Ako li slučajno naiđe medved i ostrvi sc na mene, šta ćete vas trojica? Pomoći ćemo ti odgovoriše đrugi, treći i četvrti. . . Prođe još malo vremena, tek se javi sada drugi: A ako naiđu dva raedveda pa jedan napadne prvog, a drugi mene? Г Pomoći ćemo vam. Jedan jednom a drugi drugom odgovoriše treći i četvrti.. Na kraju upita i treći: _ a šta ako naiđu tri medveda, pa napadnu nas prvu trojicu? .... . _ Jest! Sta ćeš ti da radiš skociše svi trojica na četvrtog. Kako »Sta ću« odgovon ovaj zvacu »upomoć!« . .. .... Ali ko će te čuti u ovoj pustmji? pobuniše se saputnici. • Ama Ijudi, kada je u pitanju pražanje pomoći drugovima, ne žalim ja da trčim do prvog sela!

NAJBROJNIJI - FUDBALERI

U SPORTSKOM DRUSTVU »RUDAR«

Studenti-sportisti sa Rudarsko-geološkog ta kulteta nisu univerzitetska sportska »velesila« ali, tvrde oni, nisu ni »pasji kašalj.« Sport sko društvo »Rudar« ima pet sekcija fudbalsku, rukometnu, košarkašku, šahpvsku i stono tenisku. Kad smo ih nedavno posetili napome nuli su odmah da ne mogu da se pohvale naročitim rezultatima, ali... I »Rudar II« prvoligaš u analizama univerzitetskih fudbalskih prvenstava verovatno nije zabeležen primer da se u najkvalitetnijem rangu takmičenia. rrrvoi tisr* r, "r -kine

sa iednog lakuheia. »Kiuur. su prošle god> ne napravili takav podvig. Dmgi tim »Rudara« osvojio je prvo mesto u drugoj univerzitetskoj ligi i tako ušao među najbolje. Obe ekipe »Rudara« nala/e se trenutno »u zlatnoj sredini« prvenstvene tabele. Na proleče, borićemo se i za vrh tabele! Nije to neskromna pretenzija; pozvali smo i nekoliko novih igrača, iz brucoških redova. Nedavno nam je Fakultetski odbor Saveza studenata odobrio izvesnu sumu novca tako đa smo i materijalno obezbeđeni za prolećni start. Standardnu prvu ekipu sačinjavaju igrači koje viđite na slici: Zeković, Rajčević, Radičević, Jovanović, M. Radulović, Ivković, S. Radulovlć, Dasivojević, Marković, Dragičević i Aćimović... rekao nam je kapiten prve ekipe Miloš Zeković. RUKOMETASE ODVELI »VELIKI« Rukometaši »Rudara« nedavno su odustali od daljeg takmičenja u univerzitetskoj ligi! Ne*

kada vrlo dobra ekipa ostala je bez najboljih pojedinaca: Тошаб je pristupio beograđskom »Partizanu«. Miletić zemunskoj »Mladosti«, a Pešić i Ristić Rukometnom klubu »Beograd«. U »Rudaru« kažu da ovako velika potražnja poznatih klubova za niihovim igračima predstavlja za njih podstrek. Trenutno se uigrava nova ekipa od koje se, možda yeć ovog proleća. očekuje mali »bum« u umverzitetskom rukometu. Pre dve godine košarkaška ekipa »Rudara* osvoiila је prvo mesto u lig:! Danas, košarka na ovom fakultetu počinje da se »gasi«. U sportskom društvu kažu da studenti pokazuju sve manie interesovanje za оуај sport, ali da i oni koii pokušaiu da igrajukošarku übrzo dižu ruke ođ toga jer »Rudar« пеша čak ni terena za redovne treninge. PRIKAZUJU FILMOVE DA BI DOŠLI DO SREDSTAVA Sportisti na Rudarsko-geološkom fakultetu do nedavno nisu znali kako da pronađu novac za svoju redovnu aktivnost. Pomoć od FOSS-a niie mogla da pokriie sve rashode. a drugog izvora prihoda niie bilo. Neđavno je Fakultetski odbor doneo odluku da sportskom drušmi prepusti prikazivanie filmova na fakultetu i tako su. za duže vreme. rešene finansijske nevolje SD »Rudar«. Bilo ie, mcđutim, nevolie sa šahovskom sekcijom. Prostorija u koioj su se nekaria okupIjali i takmičili studenti šahisti preuređena је u društveni klub: zboe toga je, meseci cela šahovska ekipa bila »na odmoru«. Za šahiste su na fakultetu nedavno nađene nove nrostori ie; dok se one preuređuju. već se uveliko vrše pripreme za nrvenstvo Rudarsko-geološkog fakulteta u šahu. Problema, kao i svuda, ima, ali verujerao da na malo kom fakultetu studcnti-sportisti imaju onakvu podršku fakultetskih vlasti o Odbora SS kakvu mi imamo, kažu ц SD »Ru dar«.

MILAN AVOie

Konkurs

UNIVERZITET U BEOGRADU raspi su j e

ZA PRTJEM STUDENATA U STUDENTSKE DOMOVE ZA SKOLSKl 1 1968/69. GODTNU

Pravo učešća na konkurs imaju svi redovni studentii fakulteta, akademija ? viialdh škola svih ja kao i student' viših škola, č)jc је štalno mesto stanovanja van Bcograđa, v “ ' Prijave za konkurs podnose se sekretanjatu fakulteta, akademija, visokih i viših škola, taksirane sa 0,50 dinara državnc taksc. Uz nrijavu kandidati treba da pođnesu i uverenje uprave prihoda o imovnom stanju koje treba da sadrži: a) broj članova kućne zajecln'ice, njiho ve godine starosti, i zammanje; b) dohodak od zemljlšta, zgrada. zanatske delatnosti i dr. c) visinu prinadlcžnosti kućire zajednlce (plate, penzije, invalide i drugo). Konkurs traje do 24. aprila 1968. godine i važi za sve do sada upisane studente. Pod istim uslovima konkurisaće i studenti koji upisuju 1 godinu za školsku 1968/69 i to istovremeno kad vrše upis.

Interpretacije

KOINCIDENCIJA Jedan studentski раг čavrlja u sred noći ispod jednog prozora. Odjednom, prozor se otvori i Ijutit glas prošišta: Zar nije vreme da ste već u krevetu? Da, upravo je i ja u to nbeđujem! odgovori mladić poverljivo. OPTIMISTA Dragan Jovović, student prve godine Filološkog fakulteta, doneo je u „Stu dent“ nekoliko svojih pesama, ali ni jedna nije objavljenja. Posle vesti da je Redakcija „Studenta'* pokrade na, on se žalio: U novinama piše da su kradljivci odneli neke sitnice: šah sat, pisaću mašinu, radio aparat, a o mojim pesmama ni reči. LAKONCI Je si li položio ispit? Iz cuga. Pa ti si lud! A ti? I ја. BAKSUZ Tzgubio sam rukavi-

ce, vajka se jedan student, a samo jedna vredi oko tri hiljade siarih dinara. Kako: oko? Pa koliko si ih platio? Nisam ih ja kupio, našao sam ih. LJUBAVNI DOKAZ Koleginice za vas bih skočio sa posleđnieg sprata svoje inteligencije. Lako je vama. Sa te visine ništa vam se neče desiti. PUTEVI Roditelji studenata Fakulteta politićkih nauka govore svojoj deci: Put pod automobil-, ske točkove pa na fakultet. Roditelji studenata osta lih fakulteta govore i daIje po starom: Put pod noge... I HOMER JE DREMAO... Pošto je pročito „Studentov“ članak „Protiv dremeža nauke na Univer zitetu“, profesor Vojislav Đurić jc rekao: ~Vi ste previše strosri. I Homer je nonekad dremao.“

КАШКАШБ

10.

STUDENT

STUDENT н н 2 Z W W I Q Q . P H H сл сл STUDEMT IZLAZI L’TORKOM CENA 30 PARA POSTANSKI FAH BROJ 692 UREĐUJE REDAKCIJSKI KOLEGIJUM BORISAV DŽUVEROVIC, ALEKSAN DAR ILIĆ, KEMAL KURSPAHIC, LAZAR LAZIĆ, BRANKA OTASEVIC DUSAN PAJIN GRAFICKI UREUNIK FLORIJAN HAJDU GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK ĐORĐUE VVKOVIC IZDAVAC UNIVERZITETSKI 'JDBOR. UREDNISTVO 1 ADMINISTRACIJA BEOGRAD, SVETOZARA MARKOVICA BROJ 79/Ц. - TELEFON 645-894. - TEKUCI RACUN 608-8 1291-2. GODISNJA PRETPLATA 8 DINA RA; ZA INOS TRANSTVO 18 DINARA. STAMPA »GLAS« BEOGRAD VLAJKOVICEVA 8.

1968/*