Student

NAGRADE NAJBOLJIM STUDENTIMA I ASISTENTIMA

SVEČANA SEDNICA UO SAVEZA STUDENATA

U čast Dana studenata na svim fakultetima i višim školama održane su svečane akademije na kojima su dodeljene novčane nagrade studentima za pokazane odlične rezultate u učenju i društveno-političkoj aktivmyti. Takođe, dodeljene su i diplome Univerzitetskog odbora SS asistentima za izvanredno zalaganje i po'moć studentima u stručnom i društveno-političkom radu. Nagrađeni su sledeći studenti; JELISAVETA DOBRAŠINOVIc (Arhitektonski fakultet), JOVAN SIMONOVIć (Veterinarski), DUNICA ŠERIF (Građevinski), ŽARKO PAPIĆ (Ekonomski), SRBIJANKA LAZAREVIC (Elektrotehnički), NADA RAŠOVIC (Medicinski), VASKRSIJE JANIC (Poljoprivredni), BRANKA SLANI (Pravni), VASA DAVIDOVIć (Prirodno-matematički), PETAR JOVIĆ (Rudarsk-geološki), ASEN DžOLE (Stomatološki), JOVAN JEKIĆ (Tehnološki), BRANKO MIODRAGOVIĆ (Farmaceutski), ANKA BJELOBABA (Filozofski), AJŠA CVRLJE (Filološki), FILIP ĐAKONOVIĆ (Šumarski), MILICA HERMAN (Saobraćajni fakultet), MIRKO DRINCEVIĆ (Likovna akademija), ANGELINA BOJOVIC (Muzička akademija), VLADIMIR GLIGOROV (Visoka škola političkih nauka), MILENA CIVOVIĆ (Viša upravna škola), GOJKO PAVLOVIć (Viša škola za socijalne radnike), VERA JOVANOVIĆ (Viša škola za kadrove socijalnog osigtmanja), BOŽIDAR ANDRIJAŠEVIĆ (Viša pedagoška škola Beograd), JELENA STOJIć (Viša pedagoška škola Zemun) .MIODRAG RAJEVIĆ (Viša statistička škola), RADIVOJE

BULJANOVIĆ (Viša medicinska škola) PETAR ADžIĆ (Viša tehničko obučarska škola), MOMĆILO AĆIMOVIĆ (Viša željezničko saobračajna škola), BAKI ZEJNELI (Viša medicinska škola JCK) i SALI HAMZIĆ (Viša škola za organizaciju cada). DIPLOME SU DOBILI I SLEDEĆI ASISTENTI To su: RANKO RADOVIC (Arhitektonski), ŽIVOJIN MILOJEVIĆ (Veterinarski), NADA MILOSAVLJEVIć (Građevinski), STEVAN DEVETAKOVIć (Ekonomski), ŽIVOJIN SPASOJEVIć (Elektrotehnički), dr SRBISLAV POPOVIć (Medicinski fakultet), JOVAN ANDRIĆ (Poljoprivredni), VLADETA STANKOVIĆ (Pravni), DRAGAN MIOC (Prirodno-matematički fakultet), DEJAN MILOVANOVIĆ (Rudarskogeološki fakultet), NADEŽDA JAKOVLJEVIć HOLAJN (Tehnološki), RADUL MILOŠEVIĆ (Farmaceutski), SLAVKO VUKOMANOVIć (Fi lološki), BORISLAV JOVANOVIĆ (Šumarski), JOSIP LENAŠI (Saobračajni), ZOR/\N (Likovna akademija), GRADIMIR ( p rimenjena akademija), OBRAO (Visoka škola političkih nauka), ZORAN MUCALICA (Viša pedagoška škola Beograd), JELICA KATICIć (Viša pedagoška ško ** Z e mun). DUŠAN DIMITRIJEVIĆ (Viša stati sticka skola), SLOBODAN JOVANOVIĆ (Viša medicmska škola), JOZO BARčOT (Viša tehničko-tekstilna školai, ANTE VUCEMILOVIć (Vitehmcka nrašinska škola) i NADA MARKOVlc (Visa medicinska škola IVK).

PODELJENE HAGRADE NA KONKURSU ZA UMETNIČKE RADOVE STUDENATA

Na svečanoj sednici Univerzitetskog odbora SS održanoj 4. aprila u Svečanoj sali rektorata dodeljene su nagrade dobitnicima na konkui'su Univerzitetskog odbora za muzička, vajarska i likovana dela, prozu i poeziju. Prve nagrade dobili su studenti Akademije za primenjenu umetnost DUŠAN PETRICIC (za karikaturu), BEGAN TURBIĆ (za crtež), NEBIH MURIĆI (za crtež) i ANTE KILIĆ (za skidpturu), MILENKO JOVANOVIĆ, student Elektrotehničkog fakulteta (za grafiku), BRANKA HAVLIK, student Muzičke akademije (za kompoziciju). Za dramu su dodeljene dve prve nagrade, ELVIRI RAJKOVIĆ I RADOMIRU PUTNIKU, studentima Filološkog fakulteta. Za prozu nije dodeljena prva nagrada. Drugu nagradu dobio je RADOSLAV MIROSAVLJEV, a dve treće IBRAHIM HAĐžIĆ i MIROSLAV JOSIć-VIšNJIć, studenti Filološkog fakulteta. Univerzitetski odbor je bio raspisao kon-

kurs i za esej, ali su stigla samo dva rada koja nisu uzeta u obzir za ocenjivanje. Bio je raspisan i konkurs za radove na sledeče teme: 1. Aktivno uključivanje mladc generacije i odgovomost u istraživanju socijalističkih samoupravnih odnosa u našoj zajednici; 2. Pojava sooijalne diferencijacije studenata u našem društvu; 3. Odnos mlade generacije prema nacionalnim i interaaoionalnim interesima. Stigla su samo dva rada, koja ndsu ni ocenjivana. Žiri za poeziju u sastavu: predsednik Ivan B. Lalič, Borislav Radović, Dragan Kolundžija i Nikola Višn jic odlučio je da se prva *iagrada dodeli AUTORU PESME pod šifrom »GARIŠA ĐAK«. Zamoljeni smo od Univerzitetskog odbo SS da objavimo da je potrebno da se autor ove pesme što pre javi u prostodje UO SS sa đuplikatom pesme da bi mu se uručila nagrada r diploma.

NAGRADE ZA DRUŠTVENU AKTIVNOST

Na svečanoj sednici Univerzitetskog odbora dodeljene su nagrade i diplome sledečim pojedincima i organizacijama na Univerzitetu:

JOM LAPADAT studenit Arhitektonskog faKmteta, dobio je diplomu i nagradu od 300 nov, V .dinara za postignute rezultate u radu Komisije za studentski standard i materijalna piUniverzitetskog odbora; MILOš BEJAtOVIć student Prirodno-matematičkog fakulteta, takođe je nagrađen za rad u materijalnoj komisiji UO.

Diplome su dodeljene i MILANU BOSILJćICU za desetogodišnji rad u KUD »Žikica Jova”oVlC. Španac; BRANKU MARKOVIĆU, umetnickom rukovodiocu KUD »Branko Krsrni°iim ’ IGORU BOGDANOVSKOM i DRALJUBU JANKOVIĆU za diugogodišnji racl LUKOVCU upravniku Kluba međunarodnog pnjateljstva; MIODRAGU PRODA-

LEPO I RAZNOVRSNO

je sverm a P n^a u Domu omladine održana Program P nreci ba povodom Dana studenata. 6 ve ? ma raznovrstan i zanimljiv. za ta ?, su studenti Akademije 1 ra ' ramo . i televiziju, folklorni nc>v ić a ? b P a nca« i recitator Ratomir Damjamila S x e osta i e izvođače publika je pridu?ev ienjera°niladirp u dansing dvorani Doma _ ame °drzano je i drugarsko veče.

NOVIĆU za dosadašnji rad u Zdravstveno-pot• pomom udruženju Beogradskog univerziteta; RATOMIRU DAMJANOVICU za rad u KUD »Ž. J. španac«; SLOBODANU LAZIĆU za rađ u Univerzitetskom savezu za tehničko vaspitanie; MIRKU JOVANOVIĆU, upravniku Studentskog udmarahsta na Avali, za dugogodišnii rad sa studentuna; IVANU MILADINOVIĆU, upravmku Studentskog doma »Slobodan Penezič« za 1 saradnju sa studentima; redakciji strucnog časopisa studenata Medii Novom Sadu MEDICINSKI PODMLADAK« za posti'snute rezultate u dosadašnjem radu; listu studenata fa kulteta »FIZIS« za uLfKKF TPMp aSnjemrrau; »SOCIO. u dosadašnjem ra«RTANJ«; usnehf H^o^ eh - n ° ° glJe >t EHNOLOG< za Elektrotehnfiokoif SI f J t- m u ra,du 1 stu studenata dol^S^rS° g fakulteta »ELEKTRON« za STUDENTSKI BAL U CETVRTAK 11. APRILA, U VRTU KAPETAN MISINOG ZDANJA (FILOZOFSKI FAKULTET) STUDENTSKI TRG S^JL ODRŽAĆE SE STUDENTSKI BAL. POCETAK U 20,30 CASOVA. ISPRAVKA U tekstu Aleksandra Stojanoviča »KLASNA BORBA SLOJEVA I NAŠI UNIVERZITETI« napravljeno je prilikom štampanja više grešaka. Promenjen je redosled izvesnih pasusa, na primer pasus sa međunaslovom »Posle seljaštva, ulogu osumnjičenog preuzela je humanistička I mteligencija« trebalo je da bude ispred pasusa sa međunaslovom »Tri gmpe intelektualaca«. U pasusu sa prvim međunaslovom, greškom korektora, ispušteno je i nekoliko redova. Trcča rečenica u ovom tekstu trebalo je da glasi: »Tako, na primer, Avdo Humo ukazuje da je pozl tivno što je najveći deo humanističke inteligencije »napustio sferu apstraktnog humanizma... i ušao u društvcnu kolotečinu pollticizacije...«, a ne kako je u lista j odštampano. Redakcija se zbog ovih gre- 1 | šaka izvinjava autoru i čitaocima.

Predstavnik domaćina najbolji

S. MILENKOVIC

U prisustvu nekoliko stotina studenata, u »petici« na Pravnom fakultetu, održano je u petak uveče tradicionalno takmičenje u govorništvu. Na takmičenju su učestvovali studenti pravnih fakulteta: Roksanda Gavrilovska (Skoplje) koja je govorila »O makedonskom nacionalnom pitanju i bugarskoj propagandi«, Vuk Tadlć i Stjepan Medak (Split) čije teme su bile »Zašto se učinilac krivičnog dela vraća na mesto zločina« (Tadič) i »Izbomi sistem« (Medak), Bakija Nemišević i Dragan Vuksanović (Sarajevo) sa temama »Optužba rata« (Nemišević) i »Odbrana Ijubavi« (Vuksanović) i Slobodan Rašić i Siobodan Milovanović (predstavnici beogradskog Pravnog fakuiteta) koji su odabrali teme »Traktat o hedonizmu« (Rašić) i »O jakobinskoj diktaturi (Milovanović), Na ApriKskom cttitomobilskom reliju STUDENTI POPOVIC 1 VULOVIC BOLJI OD ASOVA U prošlu nedelju u 6 časova ujutru iz dvorišta Mašinskog fakulteta startovalo je 60 vozača, učesnika tradicionalnog četvrtoaprilskog automobilskog relija. Posle pređene maršrute Beograd Avala Smederevski put Zrenjanin Triški venac Ruma Bcograd. zatim ispita spretnosti, brzine starta i kočenia, na cilj u Beogradu stiglo je 58 vozača. Mnoge posmatrače iznenadila ie pobeda studenata, članova AAMK-a Cedomira Pooovica i Aleksandra Vuloviča. Oni su ostavili iza sebe i asove iugoslovenskog auto sporta. MHivoia 80/.ića. Đorđa Tomića i Jovicu Palikovića. Cedomir Ponovič osvojio je na ovom takmičenju više pehara: za prvo mesto u eeneralnom plasmanu. za prvo mesto u svoioj klasi i specijalni poklon Mašinskog fakulteta kao najbolje olasirani redovni student ovog fakulteta. Posle objavlilvanin rezultata Popovič i Vulović su nam rckli: Svakako, raduiemo se što smo uspeli da pobedimo u ovako jakoj konkurenciji. To nas obavezuje da sc temeliitije spremamo za naredna takmičenja. Nadamo se da ćemo uspeti da opravdamo stečeni renomc. Pokrovitelj četvrtonnrilskog relija. četvrtog po redu. bio je Mašinski fakultet. Profesor Mihailo Borisavljevič pohvalio je u ime pokrovitelja organizatora roliia. Ove godine AAMK je na reliju okunio rvreko 30 sludenata iz Beom'ada, Zagreba. Kariovca i drugih gradova. Samo iedan od njih nije stigao na cilj. U generalnom nlasmanu urvl su Cedomtr Pouov*ć i Aleksandar Vulović, AAMK (NSU 110 SC); drusrl je bio Đorđe Tomić. AAMK (»Zastava 850«), a trećl MUorad Jakšić takođe iz AAMK-a (»Ford 20-M«). Đorde Novaković I Ivana Držić iz Aulomoto društva Zagreb (»Ostin kune«i blll su naibolii mešovitf nar rellla, Cedomlr Ponović naibolje nlaslrani student Miiovan THfnnovfć Iz AAMK-a <»Zastava 1100«) nalmlađi, a Braca Radoičlć. takodg čian AAMK-a, najmalerozniji učesnik relija.

Proslava Dana studenata

na tebnici

MASKENBAL. SVECANA AKADEMIJA ... Proslava Dana studenata na tehničkim fakultetima počela i'e još 1. aprila kada je u prostorijama Kluba studenata tehnike za sludente građevine, arhitekture i elektrotehnike priređen »bal pod maskama«. Pored velikog broja originalnih maski veseo štimung unosio je i organizator kvizovima, dosetkama i dobrom muzikom. Ovo zabavno veče završeno jc izborom najbolje maske. * * * U auli. Građevinskog fakuiteta održana jc 3. aprila svečana akademija povodom Dana studenata. U prisustvu studenata Elektrotehničkog, Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta uručene su četvrtoaprilske nagrade najboljim studentima i asistentima ovih fakulteta. U zabavnom delu programa stucentiLma tehnike predstavili su se recitator Ratomir Damjanović i orkestri i solisti SKUD »Žikica Jovanović-španac«. s. M. Proslava Dana studenata na fakultetima NA VETERINARSKOM NAJSVECANIJE Ovogodišnja proslava Dana studenata Beogradskog univerziteta po fakultetima bila je, verovatno najbolje pripremljena na Veterinarskom fakultetu. Tako je 3. marta u Svečanoj sali fakulteta održana sednica Fakultetskog saveta na kojoj se govorilo o značaju Dana studenata Beogradskog univerziteta i podnet izveštaj o radu studenata veterine. Svečanoi sednici su prisustvovali prorektor Zoran Gligorijević, predstavnici Centralnog i Univerzitetskog odbora SS-a i dr., a sa Veterinarskog fakulteta dekan dr Srba Stamatović: nrodekan Branko Veselinović, veliki broj profesora, asistenata i studenata. Iste večeri podeljene su diplome za uspeh u naučnom, pedagoškom, dmštvenom i kultumom radu koie ie rlobilo šest nrofesora, šest studenata i tri asistenata. Jedinu Aprilsku nacradu dobio je Jovan Simonović. predsednik FOSS-a. Nakon svečane sednice goste su u vel'korn amfiteatru uz ansambl Radojke i Tineta Zivkovića zabavliali renomirani solisti: Marija Grozdanović, Aca Trandafilović i Nedžad Salković 5 ponularna clumira Rranka Veselinović. Posle svečanosr nroprnrm veselie se nastavilo igrankom uz orkestar »Elinse« u rennv’ w,r n klubu stuđenata. đ. u.

» n Đ. U.

FRCSLAVA 4 APRILA

TAKMIČENJE U GOVORNIŠTVU NA PRAVNOM FAKULTETU

Takmičari su sami birali teme i pisali tekstove za nastup na ovom takmičenju. Prvu nagradu, kao najuspešniji govornik, dobio je Slobodan Rašić, drugu Roksanda Gavrilovska a treću Dragan Vuksanović. Pokroviteij takmičenja bila je redakcija »Komunista« koja je, pored novčanih nagrada, dodelila pobednlcima i komplete knjiga, a manje uspešnlm učesnicima utešne nagrade. Gosti večeri bili su Marija Crnobori, prvalk Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Božidar Pavićević-Longa iz Pozorišta »Boško Buha« i spikeri RTV Miodrag Stevović i Dušan Vidak. Takmičenju je prisustvovao i 85-godianji penzioner iz Beograda Dragutin Ivanović koji je, kao najstariji gost večeri, takođe dobio poklon redakcije »Komunista«. M. NIĆIFOROVIĆ Peta studentska izložba fotografije VIŠE NAGRADA NEGO DOBRIH RADOVA Peta izlozba fotogratija studenata Beogradskog univerziteta pokazala je da međa studentima opada interesovanje za rad u foto-klubovima. Na izložbu je prispelo sanio oko 200 fotografiia od dvadesetak autora! Ziri, na žalost, nije imao naročito težak po sao: već posle pivog pregleda više od nola radova našlc se »u košu«. Da bi izlo/ba imala takozvani drusii rang, po Statulu foto-k ; no saveza Jugoslavije, ona mora da zadpvo’iava izvesne uslove u posledu broja izloženih fotocrafiia, autora, zastupljen ; h klubova i kvalitetnih radova. Zbon toga je ornanizalo’»intervenisao« kod žirija da nrim ; oko 90 fotografija, iako neke od njih uopštc nisu zadovoliavale kriterijume. Većina prispelih fotografija bila jc na jstom (niskom) umetničkom nivou. pa je žjr mogao da nagradi sve fotografije koje su bile i za nijansu iznad proseka. Prvu nagradu /.a kolekcliu fotograllla ir» slobodnu temu dobio je nalholil učesrriziožhe, student velerlne Vladnnir Cervcr ka. Fotografija »Odbačena« Aieksandra S<>r fanovlća nagrađena je kao najbolil rad nu izložbi; a za kolekciju o temama iz sludentskov života nagrađen ie Velimir Savatić sa PMF. Za fotografiiu »Studentkinia arhitekture« prvu nacradu dobio ie student srrađe\ine Ljuha MUoiević. Žiri je dodelio Još 17 nagrada i dinloma. Izlo/.ba če biti otvorena od 9. do 10. aprila u Salonu fotoerafija, Bulevar revolucije 44.

M. NIĆIFOROVIĆ

D. CVETANOVIC

NEDEUA STUDENATA „ . , MEDICINE Tradicionalna aprilska Nedelja studenata medicine počela je otvaranjem izložbe na temu »Prilog proučavanju posleratne istmiie studentskog pokreta na Medicinskom lakultetu u Beogradu«. šahovska sekcija sportskog dmštva organizovala je simultanku na jedanaest tabli sa internacionalnim majstorom dr Srećkoin Nedeljkovićem. Rezuitat je 7,5 : 3,5 za internacionalnog majstora. koga su usneli da pobede Emruš Sagdati, sludent pete godine, i Miloš Banda, apsolvent. »Remije« su postigli Suad Kurtagić, Momo Simić l BogoIjub Perunović. Meč sa profesorima studentl su izgubiii sa 4:2. (»Bolje je da izgubimo sada nego u junu...« komentarišu studenti). U utorak, 2. aprila, organizovana je revija zabavne muzike. Ranijih godina ovakve priredbe privlačile su i preko hiljadu studenata, Ove godine to se nije ponovilo, valjda zbog toga šlo su ulazhice bile prilitno skupe 5 novih dinara. U Klubu medicinara otvorena je tradicionalna izložba umetničke fotografije članova Foto-kluba »Medicinar« a otvorena je i izložba radova članova likovne sekcije. Komisija za vanbolničku nastavu SS Medicinskog fakulteta i organizacija Crvenog krsta, sa Higijenskim institutom, organtzovali su »terensku akciju« u Jajincima. Grupe od 60 studenata sprovodile su anketu o ishrani, higijenskim uslovima i vodnim objektima i obavile sistematske zdravstvene preglede. DŽ. S. U »Krcunu« za 4. april PROGLAŠENA NAJUREDNIJA SOBA U čast Dana studenata Univerzitetska eksperimentalna scena »Maska« prikazala je u studentskom domu »Slobodan Penezić« kolaž satiričnih tekstova svojih članova. Sportsko društvo organizovalo je turnire u malom fudbalu, odbojci, rukonutu i stonom tenisu. Selektor fudbalske reprezentacije doma Sandro Djelošaj vodio je svoje izabranike u Studentski grad i u dom »Patris Lumumba«. Oba susreta njegova ekipa je izgubila. Posebna komisija obišla je sve paviljone da bi ustanovila koja je najurednija soba i paviljon u domu. Kao i ranijih godina, devojke iz prvog paviljona postigle su dvostruku pobedu: ovaj paviljon proelašen jc za najuredniji a stanarke sobe 114. studentkinie medicine Jelena Gavrilović, Hanifa Hadžigrabić i Rada Petković, zaslužile su već »doktorsku diplomu« iz urednosti ijihova soba proglašena je za najlepšu u doniu. DZ. S.

m ‘'oo u

STUDENT

3.