Šumadinka

ку. СадЂ да видишђ чуда. — Видишђ да мое путованћ Hie досадно еднообраз!е, него да се сцене сваки часЂ меннн), и свакогљ тренутка излази преда ме нешто ново, кое е кадро да ме забави и млого више развесели него ли налготи. — Она двоица шуште већт> по слами. 6рт> они томе вћшти докћ смо се mw инатили , они увате за себе место и сву сламу подћле. Шлама се -uoTio и на иово по мраку почео викати , но а самв 6tio насвашто готовЋ. 6pi> што мучнЈе и чудн!е путуемљ, тимг. caMt> путованћмЂ задоволБн]'и. И а одт> како памтимт. за себе, свагда самв бмо готовћ срести у наивећемЂ спокоиству сваку судбину кон може предЂ човека на нћговомг, дугачкомљ путу крозг. јкивотђ изаћи. И тако безт> свакогЂ затезана почнемЂ скидати чизме. и пипатн гди е слама. А Шлама после неколико уздисаа за лепомЂ и меканомЂ берлинскомЂ постелвомЂ, santiTa ме: „Србино! чо робишЂ?" Л му кажемЂ да нзпрежемЂ конћ да имђ дамЂ сламе, и тако одвоим' доста сламе на страну за насЂ двоицу — и онђ онда скине се и загнгоримо се у слалху као посавски крмцн. 6рЂ смо морали спавати ма гди. ма како, ерЂ бмло е већЂ прошло доста ноћи, а бмли смо прилично и уморни, и саме су се очи затварале , нити е нвима стало на што ће се лећи. На полго киша плгошти и грми, по тавану мачке скачу, предЂ вратмма псето режи, слама шушти како се ко макне — лепа музика за спаванћ! Шлама после некогЂ времена заспи , но а нисамБ могао, легнемЂ на уво а оно слама шушти горе него водиница, легнемЂ потрбушке а оно пуна недра сламе , у то доба стигну и буве и почну ме јоштђ вмше мучити. Окрећући се по слами тамо амо падне ми на паметЂ млого коекаквБ! изђ блаженогЂ детинБства веселћ! спомена. Како сзмб овако негда у очи Божића по слами весео и беЗЂ бриге niroKao и играо се, а сада овако далеко одђ оне землћ гди е таи обичаи, и безЂ баднћгЂ дана па се опетЂ по слами валнмЂ. Пошта кадЂ кадЋ е протутнБила , и гласЂ нћне трумбете опоминдо ме е ланБскогЂ могђ путованн , кадЂ самБ се и а на дилижансу Boeio, помб1слимђ на БечЂ, ПрагЂ, на ИталЈго и на Венефго. Поммслимђ на све лепше хотеле у коима самЂ се задржавао: на цара римскомђ у Бечу, на ону чувену каФану у Падуи, на трепорто у Венецш, на црногЂ Орла у TpiecTy и на стотине други, и наипосле поммслимђ на ову малу Уџерицу. Место тал^ннски широки и Bbicoки постелн, у слами на даскама. Када бм 6 бго несталанЂ у оваквнмЂ променама, могао 6bi уздисати за моимђ ланБскимЂ аристократическимЂ путованћмЂ, као кака†банкротЂ за своимђ изгублћнммЂ новцмма. Но промена иза промене, то е мое едино задоволБСтво , то е мои наислађји животђ. Но н 6bi на слами врло радо и безЂ вике спавао, ерЂ се и ХристосЂ на слами родш, али, ово се незове на слами него у слами спавати.

Наипосле кадЂ видимб да немогу већЂ да заспимђ , оставимЂ а слаиу и Шламу и легнемЂ на едну тврду за спаванћ узану клупу, гди одма заспимђ —• но чим-б заспимЂ почнемЂ снивати да летимђ , кадЂ свршимЂ мое летенћ н се пробудимЂ, и почнемЂ пипати гди самБ, — и видимђ да самБ заиста одђ клупе до на землго слетш. „ Сђ мои лепм 35. десетица, да а овде лежита!" Али друге ме ммсли ублаже, да се искуство само безЂ новаца тражи и наћи може , а то е што л оћу, и што е узрокЂ овогђ могђ иутованп пенше, кое ме е вбхше и труда и новаца и времена стало , но никада не бм имао оваково асно понвт!б o овоме краго. При тои нанвећои неугодности ни самБ се кано што самБ овуда noiuao. И за тш неколико тренутка, бмо самБ задоволБнш са светомЂ него игда. ПреврнемЂ се на ^другу страну и, заспимЂ. И тако самБ спавао два сата. *) (Прод} : жеше c.i-ћдув )

Д0МА6Е MOBOCTII. — Прошле суботе држала е комистн школска друго засћдаше свое. Г. Ф. ХристићЂ, поднео е преко Попечителства Просвештенјн ново едно школско дћло, подђ насловомЂ: „Прва знана. За основна училишта у кнажеству Србш, у пмтаннма и одговорима." КнБига ова садржи кратка, вештествена noHHTia о свима готово наукама. Жела е Г. Христића да го деца у другомЂ и трећемЂ разреду напаметЂ уче, како бм у едно исто време и памнтствонаше свое упражннвала. и полезна знанн себи прибавила. Опредћлена е затимЂ комисс!а, KoioS е дћло ово на расмотрен5е и оцћну предато. — ПоменутБШ Господинђ предложЈо е затммЂ, како бм цћли сходнје 6б 1 ло , да се ново расположеHie учебни предмета у основнимђ школама наразреде и no^ro^ia учини, и прочитао е свое пнсмено мнћше о томе. ПредметЂ е оваи цело време комиccie заузео. У идућемЂ засћдан1го бБ1|ће на ново речБ о томе, и онда ће комисс^а разредити на свое членове, да оне елементарне кнБиге за основна училишна израде, кое шштђ до сада нису бмле израђене. —• Међу тммђ рћшено е да се време одмора, кое су досада ученицм основнм школа уживали, на шестЂ недела скрати , и то одђ 15. Kbiia до 1-во CenTeMBpia. — Неможемо претрпити да неавимо , да смо изђ гди кои места добили такове дописе, кои су намЂ (на таково што iomTt ненавикнутБ^ма) доста горка еда проузроковали. А то е између осталогЂ да млоги рачунаго, и налазе да е наша Шумадинка одвећЂ скупа. Поменути дописателБи рачунаго овако .• „Србске Новине излазе три путђ на неделго

*) Мбј се бонмо да ово писмо ебогт» свогђ азЈнтнчесногЂ штнла небуде досадно чнтателћнма 7 сђ тбјмђ вБине што смо садт« тект» у половннн тога преповедаел, зато гледаћемо да нсто причан£ прекратнмо, како 6 бј у идућемЋ брош могли барт» то прво пнсмо свршнти.