Šumadinka

195

вотђ грађанскш 1 епреми. Ова цћлљ опредћлива потомђ сво уређенћ таковн затвора , кое овако прегледати моЈкемо. Прииично великЈи просторљ огради се вкимћ висо kiimii зидомт. сђ еднимЂ излазкомг.. на коме се вка crpaжа налази. У среди тогђ простора подигнуто е здан1е у разномЂ . да рекнемо у рашластомљ виду. Здан1е има едант> улазак -Б према стражи, и п Р е него се ступи v од*.лКнћ правБЈ затвора, може се ст> лева и деснд изђ главногђ ходника ући у собе управителл и други званичника, У канцела Р 1№, у собу ripieMa . у куину, у сале за ручанћ и рад-fc, у цриву, у болницу и т. д. На дну топб чодника према улазку налази се соба чувара, тако да свакш крозљ нк> ироћи мора , кои оће у одћл!>н!, затвора Изг. саме те собе одваак) се ходници кђ разнимг, рашлама или зрацима здаша тако, да чуварљ са еваки врата , крозЂ коа се у кои ходникђ улази, све затворе уздужт. прегледати може. У свакомт. ходнику сђ лева и сђ десна може се у млоге собице ући, у коима су осуђеници понаоеобт> затворени. Свакш сужанљ има свои креветЂ и постелш СЂ |постати. чаршавомт. и ћебетомг., едну столицу и асталљ и у зиду справу. изђ кое до две оке воде наданг. за разне потребе източити, и кон употреблћна опетг, крозЂ зидђ отицати може. Две су одушке начинћне , едаа надг. патосомг, друга подђ таваномг. за грекнћ и вћтренћ собе помоћу особитм справа, кое се v подруму налазе. На вратима наоди се еданг. удесанљ прозорчићљ , крозг. кои чуварг. свакогљ сужног-b видити може, шта кои и кадв ради. безт. да га оваи види.

десна е разнши персоналљ заведенјн. кои тако сћди , да у свештеника и v СЈ'жне гледати може. Сужни сћде редомг. на некимЂ клупама свакЈи у свомђ столу. гдћ су та. ко ограђени . да никогђ више невиде до свештеника и персоналЂ, е р ђ е свак !и столљ окруженЂ са ceiro страиа, а и цћломЂ реду, кадЂ сћдне, преметне чуварЂ сполк гвожђе едно више колена да неможе устати. Они се едзнђ по еданг. у столове посађуго . па тако се и натрагЂ воде. Осимђ овога знаменито е ioim. кодђ таквогЂ здвнјк уређенћ трапезарје, велике радјоннце и малм рад10ница, тамнице за упорне, ленћ и лакомислене сужне справе за ложенћ v вћтренћ cBiio соба. (Далћ слћдуе)

баште и

3 А Ч И Н Ц И. Оклопђ неможе помоћи проти†вешала. Коме е владика родЂ, таи може брзо архимандритомЂ

Да небк сужии еднако по собама чамили, радећишто или ништа нерадећи, начинћна cv особита шеталишта, ако имђ Hie дозволћно , да се у скупу и заедно по пространои авл!и шећу, или ihto по авлш и башти раде, или потребну воду за заведеше изђ бунара неистћрзш. У истимђ шеталиштама сутакође међусобно одлучени тимђ, да се еданЂ просторЂ v авлЈи гвозденимЂ шипиама окружи, а изђ средине круга се до те сполкшнћ ограде зидо ви подигну, но тако да се исти у среди несаставе, него да ту толико мћста остане, како бм се између свака два зида по една кка врата утврдити могла НуварЂ крозЂ особитмк ходникђ уведе поединце свакогЂ сужногЂ до средине, отвори му една врата, и оваи уђе у просторЂ (између два висока зида, за со 6 омђ уска врата. предБ со 6 омђ високу гвоздену ограду), кои е што се далћ иде све uiHpiS Тако едногЂ по едногЂ потрпа чуварЂ усва-, ко одћлћнћ, па изђ оне средине крозЂ опетЂ удесанЂ прозорчићЂ мотри на свакога, шта кои ради. Они се обично унутра по трави шећу и скачу . узЂ гредице пужаго, преко конопаца и мотака преврћу и иначе гимнастично упражндваго , те да здрави и no могућству задоволђни буду. После едногЂ сата чуварг^ свакога опетЋ У свого he.iiro одведе. Сужни имаго свого цркву, ион е v обзиру сигурности особито уређена. ПоредЂ божествене лигурпе, Koiofi з 6 огђ разновћрства ређе присуствуго, слушаго сужни сва. ке недћлћ христјанеке придике односеће се чисто на добродћтеланЂ животђ и нбиово станћ : иначе свакога посћћава чешће нћгове вћре свештеникЂ Мћсто за свештеника е у челу олтарг. предЂ, олтаромг. сђ лева и сђ

ко

Ако неможешЂ бмти попђ . а tw буди црквеннвЂ. СвакЈи калуђерЂ хиали свого светинго. Оногђ конн , што наивише вуче. наивећма туку. Орати а несеати , читати а неразумевати. то е толиколико безпосленЂ сћдити. бдна ока вуне исто е тако тешка као и ока олова. Што ближе идешЂ попи , то све горе хрнстјкне налазишЂ. Д « М А ђ I И Т Е А Т 0 Р 1. Жена. Зашто , човече, кадЂ попа очита молитву, а онђ свакадЂ каже: „примите мого малу молитву за велику Чоевт. Лмачио зато , што е велика молитва скупла.

Kojnutia. А гле онога , господине, гдћ опетљ проси; ви рекосте, да сте га за то гоче на 10 дана затвора осудили. Господинг. 6стб истина , али човскђ положјо 10 талира, па се одкушо одђ казни затвора РАЧУНСКЕ ЗАГОКЕТКЕ. „Помози 6 огђ , бако, са 100 гусака." — Богђ ти помогао, синко; сто бм бмло, да има јошђ оволико и половина овогз, и половина половине, и а сама да сам1, гуска. — (Колико е било?)

Разр%шен% 1-ве заеонетке у np. броњ.

2

7

6

~9~

5

1 ерЂ е

Т~

3

8

уздуж-г> : 8 и 9 и 4 = 15, 7и5иЗ = 15. 6 и 1 и 8 = 15; попреко: 2 и 7 и 6 = 15, 9 и 5 и 1 = 15^ 4 и 3 и 8 = 15; унакрстЂ: Z и 5 и 8 = 15, 6 и 5 и 4 = 15. Само 5 треба у среду метнути, а споллшнћ читаве редове можемо и испремћштати, н. п.

4

3

8 6

7

2 8

3

5 8

1

6

~9~

~ГГ

1 или 1

~5~

9 или 1

~ГГ

9 ИЛИ

~5~

~7~

т

6 8

~3~

9 6

т

2 ?

9

2

и т. д.