Šumadinka

355 т

ћу помоћу васљ, едну одг> наивећи мои желд сада испунћну видити, ept ћу У промену за васт, могђ сина добм ти Немоите се ничега плашити ,t будите сасвимт, спокобне. вама неће овде ништа рђаво бмти, и сви ће сг. вама као са мошмћ породицомљ у свачему поступати, али то само захтевамљ одђ васт,. да безт, могћ дозволенн ништа непишете. Aito Вн ступите у таино споразумленћ, или auo вам1> они узчине недозволћне предгоге. онда нећу ника кво призренћ на васљ имати , онда нећу ни вашу децу поштедити. fl ћу васв све уништити, као што самв убити дао 10 руски оФицира,кои су добили едно писмо сакривено у лебу. Н самБ iS све дао погубити. И то немоите заборавити, да самс. а едну гроФицу у Тарнопо.по бршћ при венчашо нћномљ у робство одвео. сами е већљ одавно могао у замћну за друго роблК кући нћнои одпустити, да самв само хтћо, но она е ioiiiTh у робству, и то само зато, што »и е узт. носв ишла. То се може и вами догодити, упамтите добро. После ове бесћде очекивао е ШамилЋ одговорг. одг. кннгинн: но кнагинн Анна бмла е одвећт, раздражена и огорчена па Hie онаи парг. ни одговорити могла : зато привати рћчв нћна сестра, и рекне Шамилу: .,Те су претнI. из.шшне; Mti iK непотребуемо. да 6ti се вами повиновали. Наше полоикенћ и наша начела забрашош нама лагати. и uito мм обећамо, на то се можете тврдо ослонити. Што ее пакЋ тиче писама , кол ће нам -Б долазити, то мб ! неможемо емствовати за нбјовх . садржаи. Добро, одговори поглаварг. планински народа, но ипак-fa вамЂ кажемг., немоите заборавити, да се иалазите у власти Шамиловои. TbiMe се сврши аудјепфл. Шамилг. се дигне и отиде. Осимт, трн Шамиловм султаница Заидете , Шуанете и Аминете бмаше у capaio у Дарги-Ведену ioniTi, велиnifi брои сродника и служавкји, ту 6tmxy и маике помлађи жена , i:oe су водиле бригу о куипи и кућевномг, послу; далћ жена Цемал-Едина, учителл Шамиловогт,, воспитателБка Шамиловм ћеркји. една стара намргођена татаркина: жена дворскогт. старателн Kaiiia , именомг. Елита ; далћ Тамара, жена Селима , едногљ Шамиловогт, лгобимца. но Kosie Шамилг. Hie башг. внровао ; збогт, чега е онт, налож|'о Тамари, кош су Чеченци iouiTt као дете на Алазану заробили, да на свога мужа добро мотри. — У тако великомБ друштву бмло е наравно и свакоаки сплеткш и женске кавге и инаетлука ; зато су кнагинћ увидиле. да е нуждно остати при достоиномг. и поноситом-б владанда и држанш, кое су оне одма сг. почетка показивале. (продужиће се) li.VTieiS'lgillS ТЕАТОРЂ. П у т н н к ' б . Гди е овде меана брате? Селикг.. А што ће ти господине? П у т н и к т>. Радг. самБ да се састанемљ са учлтелћмг>. С Т Р А Н Е II О II О С Т И.

Р 9 С I И. У Петробургу 28. Ман. — Царт, е дозволјо, да сви ранћнм и болестни оФицири, кои поради ноправке здравлн у стране землћ иду, добмш пасоше безплатежно. — ђенералт. Сумароковг. (досаданг>Ји командантг, западне воиске) стигао е овамо изт, Варшаве, а кназт, Менчиковт, изг. Москве. — Царт, е заповедт, да се установи у Иркутску едно одћленћ за Флотску управу, коа ће стонти подт, губернаторомг. источне Сибирје . и коа ће непосредствено управлнти свима дћлима 4>лоте на тихомб океану. ФР4НЦЈСКД. ^ Паризу 8. ЈОш .ч. „Монитерг." доноси намг, проflKTh едногт, закона о престолонаслћдству. и о регентству, кои мн овде у и;1воду саобштавамо : Царг. постае пунолћтанг, са навршенћм!, 18- те roДине. Царица постае регенткина. ако нћнт, супругг. друг ненареди; она неће смети за време траннн регентства п Р е УДати се; у случаш ако царице небм бнло или ако бм царт, учин!о особену наредбу, прећиће регентство (привремено управлннћ ст> државомт,) на едногт, принца

одг, царскога дома по закономт, реду престолонаслћдства. бдант, регентскји саветт., састоећЈи се изт, 5 лица, бмће саставлкнг. и таи ће у споразумленш сг, принцевима царскога дома рћшавати о женидби цара. о обавама рата, о заклшченш уговора и о предлозима сенатски предложена. Il b 311 ч к t, Изт, Ваииара пишу подг. 3. Н)н|'омт> слћдугоће : Око 6. caTifi по подне стигла е овамо на особенимг, парнимт, колима удова царица руска заедно са великимг. кннзомт, Михаиломт., и дочекана е одт, нашегг. целогт, великовоиводскогт, двора. — Сутра се очекуе долазакч, удове кралБице Нидерландске. Царица и великш кназт, Михаилт, кренуће се сутра одма далћ у Штутгартљ Говори се , да ће сутра и кралв Праискш идући у Штутгартт, проћи крозт, ВаимарБ. Ц1РСТВО 1Н1ТИ, Лондонске депеше од б 4 ГОн!н нвлаш слћдушће : Три илнде бунтовника, коа су се противт, цара Сулука побунили, ударили су на главну варошБ Хаити и освоили е.