Šumadinka

Ш 435

Познатми едан-b вмсочоученми крончт> поднесе : служиталш : Иди брз<> и дозови ми државногЂ попечитевладћтелвд своме собствено свое сочинен!е о нужд^^имт. лн да ми чалинну и.чмери , i рљ садт-. кроачи државне ууредбама на ползу државе написано- ВладКтел., npei ле- ј редбе граде. давши смегоћи се неколико страна окрене се и рскне свомт.

СТРАНЕ II О II О С Т И.

ФРАНЦЗ С К А. У Паризу 7. Шлјн. Ва време одсутства цара Наполеона држи министерекш савКтв евакогг. Пон еделћеииа, Среде и Петка сћднице у палати министра правосудЈн, кои и предсћдава. „Монитерв" лвлн, да е адмиралу Лшну подаренЂ великш кр ст£> почестне лег1е ; далћ наименовани су контрадмиралЋ Дундасх. и ђенерал-лћтнантЋ Колинђ , Кембпелљ и В илЈамсЂ за велике ОФИцире , три енглеска ђенералMaiopa за командере а три подполковника за ОФицире реченог-ћ ордена почестне леп'е, (Ово еу све рачне «ласе еднопз истогђ ордена.) — Шпансши ђенералЂ Примљ, кои се налази у еднои Фванцускои банви , одпутовао е у Шпашго. — Кннзђ Мусури, кои е предвод1о грчку дегпо у воисцн рускои, приспћо е у ПариЗЂ. — ПринцЂ ЛуцЈлнЂ Бонапарте и ФранцускЈи посланикђ у Лондону г. Персинвн , стигли су гоче изготра (6. H).iia) изђ Довера у Кале (ДоверЂ е у Енглескои а Кале у Францускои). Г Р Ч К А. Богатми поклонђ у новцу. кои е баронЂ Симонђ Сина Грчкои учишо, бмће на разне цћли обраћенЂ , и то : 60.000 драхупи опредћлено е за заведеше женски сирочадш, ко е е кралвица основала. 30.000 драхмш поклонћно е болници установлћнои за лица, коа одђ очоболћ страдаго, и Koiofi е такође кралвица погфовителвка 60.000 драхмји обратиће се на довршенћ саборне цркве у Атини. 30.000 разделиће се онимђ породицама. кое су одђ колере пострадале. Далћ ће се 300.000 драхмш дати подђ интересЂ по 6 на сто; и оваи интересЂ одђ 10.000 драхмш обратиће се на поболшанћ плате будући членова атинске академ1*е. ОстатакЂ пакЂ одђ 540.000 драхмш опредћленЂ е за зиданћ едне академ!е, за кое е вештми и даровитми инџинирЂ ХанзенЂ изђ Беча , кои е сазидао и звездарницу у Атини, већЂ нуждне налоге добмо.

III is t ii а Мм смо у нрошломе 6poio нашегЂ листа напоменули, да е дрмавнми ударЂ у Мадриду и насилнмп постунакЂ 0'Донело†наишао у млогимђ провинцјнма, а нарочито у Сарагоси на великји одпорЂ. СадЂ сио у станго мало обширнЈе говорнти о догађаима у Сарагоси. „Ендепандансу" пишу изђ Сарагосе подђ 3. ШлЈемЂ слћдугоће : „ДанасЂ одма после добмвенБ! вћстш изђ Мадрида, сабрале се све воипичке, политичке и грађанске власти провинцЈе и вароши, као и поглавице народне воиске у кући ђенерал-кап^тана провинц!е AparoHie. Подђ предсћдателЂСтвомЂ нћговнмЂ одобрила е скупштина , да се слКдугоћа прокламац1а изда : .,ЖителБи провичфе! У Мадриду е наступ^о еданЂ догађаи, кои е одђ врло одсудне важности и послћдица за слободу. Окаи човекЂ, кои се месеца fO.iia 1S54. год. подигао у име закона, присвојо е у противоборству са истимђ законима ваизкшу држан иу властЂ, нападши на суверенство народа сђ оружаномЂ рукомЂ, и npo.iio е крвљ народа. НаочигледЂ оваквогЂ злочинства Hie могла витежка варошЂ Сарагоса, оваи стубЂ и бедемЂ слободе, бмти равнодушна, и зато се она лвно и отворено изнснила проти†правителвства, и тврдо е заклгочила , да неположи оружЈе пре, догодђ се слобода землћ за свагда необезбћди и утврди. Скупштина ова авлнгоћи вамЂ ове озбилБне догађае, позмва васЂ. да приетанете узЂ главну варошЂ, да сви на opysnie устанете за одупиранћ проти†такове власти, коа се тммеутврдити тежи, што народу намеће свого самоволЂну и деспотичку волго сђ картачима. Но скупшгина позмвагоћи васЂ , да пристанете узЂ главну варошЂ, уедно вамЂ препоручуе, да покажете наивећу умћреностЂ и да угушите и уталожите сва изступлена, кон бм светои ствари, кого мм бранимо, само шкодити могла. НаиманБШ нередЂ ишао бм HenpiaTeлЂима нашимЂ у рачунЂ, кои бм се радовали , да насЂ виде у анархЈи (безвласт!'го), како бм се нбјово тиранство лакше примило и препоручило. Сложимо се и противимо се миристерствv гроФа одђ Луцене , и мм ћемо избавити слободу изђ грозеће ioB опасности и пропасти; Предсћдателв : A htohi'o ФалконЂ Попо. Вице-предсћдателБ : Гарига.МаринЂ КанЂ МануелЂ. Шмидђ. Конде. Гимено. Барао.