Svet
Najbrži način za postprazničnu detoksikaciju
Üblažite nadimanje stomaka nakon obilnih novogodišnjih i božnićnih trpeza
DIMUENILOSOS Kako biste izbegli nadimanje, odlučite se za Lososa sa 1 mirođijom. Ova riba bogata je proteinima i omega-3 ■ masnim kiselinama, zbog čega ćete biti siti i nećete ' imati potrebu da posegnete za masnom hranom. S druge strane, mirođija sadrži etenčna ulja koja smiruju želudac i oslobađaju creva od gasova.
ĆUREĆIRAŽNJIĆI OpredeLite se za ražnjiće od ćuretine (govedine ili ribe) | ukoliko želite da vam stomak ostane ravan. Oni su * mnogo bolji od malih pljeskavica ili sendviča jer su ' prepuni proteina - zasiće vas ada nećete morati da brinete o gasovima. Ćuretina sadrži i znatnu količinu vitamina B, koji proizvodi energiju i čuva nervni sistem
TEKST: PUSICA NOŽINIC | FOTO: ГНШШОа
MASLINE Osim što su ukusne, masline mogu da vam regulišu i oticanje stomaka. Budući da ugljeni hidrati stimulišu nadimanje, nemojte jesti čips već izaberite ovaj izuzetno zdrav plod. Konzumiranjem maslina, koje su bogate belančevinama, vitaminima A, D, K i E i masnim kiselinama, utolićete glad bez ikakvih posledica po varenje.
M ARINIRANIŠKAMPI Ove ukusne namirnice čine čuda sa vašom linijom. Škampi predstavljaju fenomenalan obrok jer ne nadimaju, budući da uopšte ne sadrže šećer i ugljene hidrate, dok su bogati proteinima. Inače su dobri za srce, a interesantno je da sadrže više vitamina D nego jedna šolja mleka, što je trećina potrebne dnevne doze.
ORAŠASTIPLODOVI Jezgrasto voće predstavlja bolji izvor masti u poređenju i sa namirnicama punim transmastima, koje se pre I svega nalaze u hrani spremanoj u dubokom ulju. Suština je da ih jedete sirove, a ne pečene, zaslađene medom ili posoljene. Uz to, orašasti ptodovi su energetski bogati i mogu biti zamena za meso.
ČAJODĐUMBIRA Ukoliko ujutro osetite mučninu u stomaku, najbolje bi bilo da popijete čaj od đumbira. On smiruje digestivni trakt, a osim što je dobar lek protiv mučnine, može üblažiti osećaj nadutosti jer oslobađa creva od gasova. Inače, đumbirje izuzetno bogat belančevinama, biljnim vlaknima i eteričnim uljima.
59