Topola

488

je на мене изнесено, премда сам убеђен, да ваша светлост тим пзношенлма не ће ни најмаве веровати, јер вам je добро познато, с једне стране како je велики број мојих непријатеља у Србији, који у свакој прплиди моје име намерно злоупотребљују, да би црнећи моје име тим начином лакше постигли своје себичне намере; с друге стране да није незнатни број оних, који су увређени садањом владом у Србији, и који наравне за тим теже, да променом у Србији дођу до бољег лоложају, па на ту цел. такође за угодно налазе послужпти ce мојпм именом, које по гьиховом мишдењу и данас у Србији одзива налази. Ово јасно тврде сви у последним тодинама одиочињати покушаји преврати јер je свакад y почетку моје име изношено, a доцније се показало, да су вазда сасма друге дели била основа покретима, А потварааа да сам ja учесник у последним покушајима утолико су чуднија што сам ja већ три ыеседа прекинуо сваки саобраћај са страндима, и једино моје здравље негујем, на коју цел, за сво то време, задржавао сам ce y великој далини од Србије на име у ческим купатилама. У осталом мени je врло добро познато, колико би се, кад би она потварааа и најмање била основана, морао показати не достојан части пуног тостопримства које ми чини дарско аустриска држава а нарочито њена престолница; и само ово доволно би било за ме, да ме одврати од сваког подобно! корава. Осеы тога мени je свака жела ваше светлости тако света да би сасма неспособан био за ма какву радњу, која би њој била противна. Примите дакле ваш. Свет.; искрено увереае, да су ми сасма непознати сви ти догађаји, који иду на рушење мира, и уЈедно вам изјавлујем, да сам се тврдОј решио и у будуће не мешати се у подобие покушаје ; држим да сам ово у једнаво мери дужан како свима великим дворовима, који се за Србију интересују, а нарочито дарско аустриској држави, тако и моме сопственом карактеру а)

№ 31 Окривљујући чланак правителствених новина поводом завере противу Карађорђевића у 1857 години

Београд 16 Октобра Као што смо јавили у прошлом броју, ствар откривене завере, којом се ишло на убијство влададајућег кн>аза нашег а тиме и на преврат постојећег стања у отачаству, налази се већ код овог варошког суда ради надлежног осуђења дотпчннх крпвада. Суд je јуче започео свој поступав. Данае смо у стању свету саопштити оптужни акт којпм су исти заверенпци са злочастивим делом својим од стране улравителства месног спроведени речевом суду. Акт je тај од 12 т. ы, Д» 7565 и од речи до речи гласи овако; »Не давно одкрило се једно грозно сазклество, које je не само противу живота његове светлости и премилостивог господара кааза нашег, него и на пропаст отачаства нашег управљено било. »Главни су сузаклетници : г. г. Степан Стевановић председник совета, тенералмајор и кавалер, Радован Дамјановић член совета и полковник, Паун Јанковић член совета полковник п кавалер и Цветко Рајовић председник врховног и касацијоног суда, кавалер. Прочи о којима ће ниже на своме месту спомена бити, учасници су и присталиде.

а) За овим пдо „пнсмо Протића своме побратиму Стојану Спмнћу.“ Ово je пнсмо оштампано у засебној кљнашцп, и вао позпато нашем чптадачком свету, по налазпмо за нужно да га овде на ново печатано. Преводн.