Topola

ГЛАВА I ВРХОВНА ВЛАСТ ПО УСТАВУ ОД 1838.

Владалачки апсолутизам који је карактерисао Милошеву владу, био је уништен Уставом од 1838. По том Уставу, владалац је имао поред себе један Савет, који га је исто онако ограничавао као што га данас ограничава Скупштина.

Требало је да Устав од 1838 тачно обележи међусобне односе те две ривалне власти које је једну према другој поставио. Као год што нејасни и неодређени тестаменти дају повода парницама, тако нејасни и неодређени уставни текстови дају повода сукобима између ривалних власти. Устав од 1838, међутим, није био особито прецизан.

Пре свега, на његову коначну редакцију пресудан утицај нису имали школовани правници, него практични политичари, као нпр. Аврам Петронијевић. Ти практични политичари знали су јасно шта неГе нису хтели Милошев апсолутизам; али нису знали исто тако јасно шта хоГе, нису знали каква би управо требала да буде та уставна, та ограничена монархија за коју су се борили насупрот Милошеву апсолутизму. Поред Кнеза, они су поставили један Савет који ће га ограничавати; али, докле Ге се простирати саветска власт ограничавања, они нису утврдили са свом потребном правном прецизношГу. Још под свежим утисцима од Милошева апсолутизма, они су гледали да ограниче Кнеза где год се могло и што се више могло; да ли Ге се, после, из одредаба Устава од 1838 моГи извести један логичан политички систем, с вешто уравнотеженим властима, на то они нису помишљали.

Поред тога, треба имати на уму да је Устав од 1838 прављен у Цариграду, договорно с Портом. 0 његову тексту вођени су дуги преговори између једне наше депутације и султанових министара; турски политичари нису никад марили велику јасност изражавања, и нека места у Уставу од 1838 која се тичу односа између Кнеза и Савета, била су редигована на исти онај неодређени и двосмислени начин на који и Портине дипломатске ноте. Устав од 1838, чији творци