Topola

представе, али је била вољна да прими све оно што би јој интелигенција ради ограничења власти препоручила. Под Милошем, интелигенцију су представљали Срби из Аустрије, јер, како виша настава још није била код нас уређена, интелигенција се могла само са стране добавити. Кад су, дакле, људи из народа успели да оборе Милоша, они су се обратили на учене људе „из прека“, да им ови кажу како државну управу треба удесити, па да се деспотизам као Милошев никад не поврати.

Ако кнез Александар и ВучиК нису имали реформаторских идеја, то није био случај и са Србима из Аустрије. Због тога што су имали реформаторске идеје у једно време кад су оне биле преко потребне, ти су људи добили пресудан утицај на наш политички развитак. Они су побеђивали са својим предлозима чак и онда кад им је ВучиК, творац новога стања, био противан. ВучиК је могао да виче на „немачкаре", могао неке од њих да гони и да им се свети, али оно што су „немачкари“ начинили, он није могао више да квари, јер није умео да каже како би друкчије могло да се уради. И зато је морао пустити да Срби из Аустрије, које није марио, праве по својој памети ново државно уређење, које му се, кад је било готово, није допадало.

Како су Срби из Аустрије замишљали те политичке реформе које је, после Милошевог пада, а нарочито под кнезом Александром, цео свет очекивао? Ово су биле њихове основне идеје.

1. Правно обезбедити приватан живот грађана. Под Милошем, писаних закона није било, а може се рећи да није било ни правог суда. Јер, и ако је суд постојао, Кнез је сматрао да у судским стварима последња реч припада њему шта више, да он може и мимо суд судити. Према томе, ни сама приватна права појединаца нису била обезбеђена; човек је могао по чисто Кнежевој вољи бити убијен, лишен имања, итд. Срби из Аустрије хтели су да приватна права грађана, све оно што се тиче њиховог живота и имања, утврде писаним законима; то се у будуКе није могло изгубити друкчије, него услед судске пресуде, која би била чиста од свачије, па и од Киежеве самовоље.

2. Ограничити Кнеза, не дати му више да све сам по својој глави ради као Милош. Али на какав начин да се то постигне? Срби из Аустрије затекли су веК укорењено то уверење да се Кнез не може ограничити Скупштином него Саветом. Скупштина је постојала и под Милошем, па је опет

3

ув о д