Topola

Грађански законик није био сам собом довољан. Требало је такође имати судове на којима Те се бранити права стечена на основи грађанског законика. С организацијом судова није ишло тако лако. У својим главним цртама, грађански је законик остао и до данас непромењен : то је било коначно дело. Организација судова, почета још пре издања грађанског законика, мењала се за све време уставобранитељског режима; тек при крају Карађорђевићеве владе, коначне црте наше судске организације стале су се обележавати.

Милошево судство било је рудиментарно. Основе једне, ако не независне а оно одвојене, судске власти поставио је Устав од 1838, установивши три суда за „испуњеније правосудија“: у сваком селу један Примирителни Суд; у свакој окружној вароши један Првостепени Суд; у престоници један Апелациони Суд. Законом о устројству општина од 1839 1 и законом о устројству окружних судова од ГB40 2 утврђује се та организација судске власти. Поред тих судова који се помињу у Уставу, постоји још једна судска власт непредвиђена Уставом: то је касациона власт коју, мимо Устав, врши Кнез.

Ово стање ствари мења се 1846, кад се установљава и један Врховни Суд, „као суд конечни, трећега и последњега степена.“ 3 Али то није суд који разматра, него који суди: зато касациона власт остаје и даље код Кнеза.

Ипак, у том Врховном Суду налази се клица будућег Касационог Суда. Врховни се Суд преустројава 1855: 4 Кнез преноси на њега касациону власт, али, како Врховни Суд задржава и даље власт суђења у последњем степену, он је, у овом новом виду, једновремено и Врховни и Касациони Суд. Он има „два круга дејателности, сирјеч суђења и касирања". Најзад, 1858,’ Врховни Касациони Суд претвара се у чисто касациони. То је последњи закон уставобранитељске епохе о судовима; он пада баш оне године кад је Карађорђевић оборен; као што се види, под уставобранитељским режимом, судска се власт непрестано устројавала и преустројавала. Најтеже је ишло с устројством виших судова. Требало је времена док се касациона власт пренела с кнеза на Врховни Суд, и требало је времена док је Врховни Суд постао чисто Касационим Судом.

1 Зборник I 94.

- Зборннк 1 182.

3 Зборник 111 132.

4 Зборник VIII 104.

5 Зборник XI 4.

12

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА