Topola

Право које је полиција имала да тужи непокорне суду, није се у пракси показало од велике користи. Претоварени послом, не поклањајући много пажње мањим кривицама, судови нису судили иступе онако брзо као што је требало. Они нису били у стању да их извиде онако добро као што је то могла да учини полицијска власт која се налазила на лицу места, и која је знала све људе и околности. Што је главно, судови.ма није било толико до тога да одрже пошто-пото ауторитет полиције, колико им је било до тога да ниједан српски грађанин не буде неправедно кажњен; под изговором да кривица није доказана, они су доста олако пуштали оне које би полиција оптужила, и после тога с ауторитетом полиције стојало је само још горе. 1

То су били разлози због којих је Гарашанин тражио један полпцајни законик по коме би полиција сама кажњавала за мање кривице, а нарочито за непокорност према њеним наредбама. Такав један законик издат је 1850. Полиција добија власт кажњавања, и, што је главно, власт кажњавања бојем. Њене се пресуде одмах извршују; ако ко држи да је бијен на правди Бога, нека се жали после.- Дотле немоГша, полиција добија сада штап у руке, који је код нас од увек био символ власти. Од педесетих година, батине се ударају на све стране, и полиција за час долази до потребног „уваженија“. Више нема говора о томе да полиција није довољно јака: она је у стању да бије, затвара, глоби, свакога ко не слуша.

Тиме је довршено стварање чиновничке владе у Србији, која Те се доцније звати бирократски систем. Створен је нарочити чиновнички ред кога дотле није било; са својим правима и привилегијама, он је добио господски положај у друштву; он је заступљен у врховној управи, и посредством јаке полицијске власти држи народ у безусловној послушности.

Под Милошем, како је Вук тврдио, ником се није милило бити чиновник. Сада, кад је положај чиновника овако знатно поправљен, сваки се отима да буде чиновник. Уставобранитељско време карактерише се навалом на државну службу. Већ 1846 Министарство Унутрашњих Дела жали се да добија много више молби за државну службу но што их може задовољити.

1 СА (1850) 87. - СН (1850) 75.

- Казнителни Законик за полицајне преступнике од 27 маја 1850, Зборник V 129. Уредба како 'Ке полицајна власт поступати с полицајним преступницима од 18 маја 1850, Зборник V 187. СКА, Автобиографија Атанасија Николи Ка.

35

чиновннштво