Topola

Школовани људи не мисле ни на шта друго него како ће из школе у државну службу; управо, родитељи дају децу у школу само с тога да би их после начинили чиновницима. Тежња за државном службом види се и код нешколованих људи. У прво време, у оскудици школованих људи морали су се примати за чиновнике и нешколовани, они који су дотле радили трговину и занат, и њихов пример постао је саблажњив. 1 Сав тај свет који је навалио у државну службу због материјалних користи, не сматра је друкчије него као синекуру, као неку „божију пенсију". 2 После једне инспекције по унутрашњости, министар Алекса СимиТ жали се како чиновници раде од беде, као „да су дошли на кулук“, а „за аванџирањем и платом грамзе сви као гусенице". 3 У једној примитивној земљи где е новац био редак, и где се до њега с муком долазило, државна служба са својим платама изгледала је један богат мајдан, који даје хлеба без мотике.

Као год што се трчало у државну службу због плата, тако се после добивене службе мислило само на авансовање; сваки чиновник хоће напред; грозница авансовања тресе цео чиновнички ред. Треба имати на уму да између чиновника на вишим положајима и чиновника на нижим нема велике разлике по спреми; шта више, млађи чиновнички нараштаји школованији су од старијих нараштаја, где има доста неписмених или једва писмених; због тога међу нижим чиновницима нема скоро никога који не држи да је дорастао за највиша звања. У Српској Кнежевини, као што Ке доцније рећи један безимени писац, сваки жели бити министар или саветник. 4

Уз то, цела подела чиновништва удешена је тако да подстиче ту жудњу за авансовањем. Чиновничких класа има не мање него тридесет. Најнижа је тридесета класа са сто тридесет талира плате; после долази двадесет девета са сто четрдесет талира; тако, све за по десет талира, напредује се до двадесет седме класе закључно. Одатле па до двадесет треће нласе повишице износе по двадесет талира. Двадесет друга класа виша је од двадесет треКе опет само за десет талира. Од двадесет прве класе до петнаесте, повишице износе по двадесет или тридесет талира (изузимајући седамнаесту класу која је виша од осамнаесте за педесет талира). С четрнаестом.

1 СА (1846) 71.

2 СД (1859) 7.

3 СА (1852) 332.

* Наше мане наши јади (1864) 53.

36

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА