Topola

43

Лрба.паска Лига се морала одмах од оснивања борити на два фронта : и против суседа који су арбанаска племена вређали, и против турске власти која их је стешњавала. Борба за одбрану од суседа највише је. придонела наглом ширењу Лиге, али она је отворила врата цариградским господарима да је -злоупотребе за своје спорове са хришћанским државицама. А када је своје спорове са балканским државицама уз посредовање Европе расправила, Порта је Лигу на крвав и мучки начин угушила, али између Арбанаса и хришћана у Турској настаје доба националне мржње и непријатељства.

2. Сe вер и Југ : Геге и Тоске

У политичким разликама између представника Севера и Југа, између Гега и Тоска, огледа се разлика у шривредној и социјалној развијености Северне и Јужне Арбаније; а разлика у начину схватања средстава и циљева аутономнога покрета само је израз разлике која у погледу мишљења и тежња постоји између нредставника племена и представника класе.

Нација није само природна већ и културна заједница, као што је просто н јасно рекао Ото Бауер. 1 Да се различна племена која су рецимо једнога истога порекла, приближе један другом, духовно и политички сроде, као што то видимо код једнога народа, потребно је да та племена живе под узајамним дејством заједничког културног живота. Што год је код неких племена тај заједнички живот неразвијенији, што је племенска отуђеност већа и

1 Вид. Otto Bauer: Die Nationalitatenfrage und die Sozialdemokratie. S. 20.