Topola

48

И у Арбанији, као и у Македонији, религија има толико моћан утидај да се и партиска груписања врше на релишозној основи. Изразито религиозне партије су мухамеданска, ортодоксна и католичка, од којих прва има за девизу; ко је мухамеданац нека је у Турској, друга изражава утицај Грка а трећа Аустрије и Италије. Али најбоље изгледе има национална партија која је истакла као циљ припремање арбанаскога народа за националну револуцију. Тражећи присталица међу Арбанасима свих вера она се упорно бори против религиозне искључивости која је још увек толика да село једне вере према'селу друге вере није показивало за време окупаторскога режима српске војске скоро никаква саучешћа у судбини, шта више да воде међу собом читаве верске ратове. У тој борби поникло је више песама, у којима су карактеристнчне ове строфе:

„Доле тамница, доле глупост, Што их употреољавају наши непријатељи: Једни у цркви, други у џамији Ми смо браћа, не могу нас делпти". Или: ~-Ви Албанци, вас деле на двадесет секта,

Xohe да вас заводе.

Један вели имам веру, други дин, Један велп Турчпн сам,’ други Латпн, :; Неки се зову Словенима, други Грцима, Међутим сте сви браћа, бре сиротмњо".

Све нас то потсећа на доба које је Европа преживела у XV, XVI и XVII веку н фина Бауерова цртања источњанких револуција* пала

У Арбанији још увек Арбанасп мухамеданца не зову другим пменом него Турчин, као што католпкс зову Латинима Тако најчешће и они сами себе зову. s; Ото Бауер; Источњачке револуције: „Борба", полумесечни спис социјалне демократије. Год. 111. књ. 5, стр. 23.