Topola

6

vića u Crnoj Gori u Viševce, mjesto u kragujevačkom okrugu u Srbiji. Njegov sin Petar, oženjen Maricom iz Masloševa, koja je sa svoje hrabrosti prozvana bila »Marica Katana«, ostane u Viševcima i tu se rodi prvenac mu Djordje, potonji Veliki Karadjorđje. Poslije Petrove smrti Marica se preuda u Žabare za nekog Petronija i prevede onamo svoju djecu. U Žabarima je Karadjordje ostao do svoje devetnaeste godine, a onda se sa materom i očuhom preselio u Topolu. Čim se Karadjordje sa svojim starijima, sa svojom braćom i sestrama nastanio u Topoli, odmah se oženio Jelenom, kćerju jaseničkog oberkneza Nikole.

Karadjordje, još kao mlad čovjek, u četiri je maha odvažno kidisao na zulumćare Turke, jer, kao čestit Srbin, nije mogao podnositi razna turska nasilja, te tako je morao od turske osvete umači i otiči iz Topole sa svojima i sa još nekim Topoljanima, te ga preko Save preveze njegov pobratim skeledžija Djordje Ostojić, a on je onda otišao u Srijem i nastanio se u fruškogorskora manastiru Krušedolu, gdje je postao manastirski šumar.

U ratu godine 1787. medju Austrijom i Rusijom s jedne i Turskom s druge strane počeše Austrijanci po Srijemu i po Srbiji kupiti dobrovoljačke čete, tako zvane frajkorce, koji se pod austrijskom komandom borili protiv Turaka a Austrijancima bili od koristi i time, što su austrijsku vojsku provodili kroz Srbiju. Medju tim frajkorcima bio je i Karadjordje, koji je svoju svojtu ostavio bio u Krušedolu pa je sve do svištovskog mira g. 1791. učestvovao u bojevima. Pa pošto je svištovskim mirom Turska obečala, da ne će proganjati Srbe, koji su se kao frajkorci protiv nje borili, to Karadjordje ode po svoje u Krušedol pa se zajedno s njima vrati u Topolu na svoje staro ognjište u namjeri, da provodi miran život.

Poslije svištovskog mira Porta je htjela da u Srbiji popravi stanje te je postavila svog pouzdanika Mustafa-pašu u Beogradu za namjesnika, a ovaj je