Topola

9

da se odlučno digne narodni ustanak. Uz put do sastanka sa hajducima, palio je turske hanove, übijao Turke i sokolio narod na ustanak, a uz to pozivao knezove, da dižu narod i da licem na Sretenije dodju na zbor u Orašac. U selu Kopijarima sastane se sa Stanojem Glavašem te ovaj prisajedini svoje hajduke Karadjordjevim ustašama.

Pozvani obližnji knezovi svi se odazovu te na skupštini u.Orašcu za vrhovnog vožda izaberu Karadjordja, koji se donde po cijelom narodu pročuo bio kao čovjek vanredne energije, poštenja i nesebičnosti, kao hrabar junak i kao zaštitnik sirotinje.

Odmah po izboru bukovački prota Tanasije pod vedrirn nebom miroporaaže Karadjordja, koji se iskupljenom narodu zakune, da če kao vrhovni_vožd braniti i zaštičavati srpski narod od turskog i svačijeg nasilja i biti mu vjeran. Narod pak nad časmm krstom i svetim evandjeljem prisegne teškom k!ctvom, da če »Karadjordja slušati i prema njegovirn odredbama se vladati«. Evo, kako se narod zavjetovao Karadjordju: »Tko izdao, izdalo ga tijelo! Poželio poči, a ne mogao! U kuči mu se ne javljalo ni slaro ni mlado! Od ruke mu se sve skamenilo! U toru mu ovce ne blejale, u oboru krave ne rikale! Dao Bog, đa se u sinji kamen pretvorio! Ne bio srećan ni dugovječan niti ikad Božjeg lica vidio! Amin!«

Orašačkom skupštinom i izborom Karadjordja za vrhovnog vožda srpskog naroda položen je temelj narodnoj i danas vladajućoj dinastiji Karadjordjevića.