Topola

35

Po pojedinim krajevima kuče odstoje nejednako jedna od druge; najzbijenije su ir krajevima Ljuboselu i Despotovici.

Do godine 1904. bile su obije Topole spojene u jednu opštinu a te se godine varošica od sela odvojila u samostalnu opštinu. Danas varošica Topola broji oko 100 kuča a selo Topola sa svojim zaseocima broji preko 400 kuča. Stanovnici varošice Topole mahom su trgovci, zanatlije i obrtnici a u selu Topoli pretežnu večinu sačinjavaju seljaci. Topola-je od željezničke stanice Arandjelovca, drumom preko Banje, udaIjena deset kilometara te administrativno spada u srez jasenički a okrug kragujevački, duhovno pak pod beogradsku mitropoliju.

Topola se od iskona zvala Kamenica po rijeci Kamenici, no kako je kod današnje Topole kraj potonjih Karadjordjevih Izvora postojala starodrevna topola te su putnici, putujuči od Beograda prema Kragujevcu, odabirali debeli hlad te topole za odmorište, to se onda Kamenica prozvala Topolom.

Kad se Karadjordje prije svojih sto i četrdeset godina 'doselio u Topolu, bilo je u selu Topoli na lijevoj tobali Kamenice svega do tridesetak kuća, desna pak :obala Kamenice, gdje je danas varošica Topola, nije

bila naseljena. Tu je Karadjordje podigao sebi kuću od brvana na samom podnožju planine Oplenca.

Karadjordje je bio još prije ustanka od godine 11804. prilično imućan čovjek. Osim svoje kuće imao je uz nju i drugih zgrada, a u zaseoku Krćevcu biia :su mu trla i imanje. Imao je do tri hiljade ovaca, do trista svinja i ine stoke. U početku ustanka Turci su • r tnu porušili kuću, ali je on naskoro nedaleko od te kuće sagradio novu sa sporednim zgradama i opkoiiio ju ogradom i puškarnicama.

Karadjordje je u vrijeme svoje vladavine, od .1804.—1813., kad ga nijesu sprečavali ratni podvizi, većinom boravio na svom domu u Topoli. Ne samo :ijegove vojvode i narod, nego i stranci iz drugih drlava, pa i poslanici Porte dolazili su dogovora radi