Topola

Па и аосле закљуаења мировних утовора, омеђених државних граница и демобилизације за Њега није било станка и одмора, По традицији Свога узвишеног Оца и Својим народским осећајима Он је желео парламентарну владавину. Имајући при томе велике главобоље са многим ситним странкама, заснованим чисто на племен;ким, покрајинским и верским основама, од којих је било тешко саставити јаку и дуготрајну владу, Он је непрестано морао бдити, да ти посебни покрајински, племенски, верски или и лични интереси не угрозе опште државне интересе. И када је народно јединство и унутрашњи мир дошао у питање због те и такве партијске завађености, Он је 6 јануара целокупну државну управу узео привремено у Своје чврсте и снажне руке. И од тада неуморним радом спроводи мудро политику јачања државе, народног јединства, унутрашње консолидације, економског подизања и општег напретка, доносећи у томе правцу потребне законе и институције. Захваљујући тој Његовој интервенцији и акцији, коју је сав наш народ разумео и помагао, наша је држава данас консолидована, јака и угледна, а највећу економску кризу, коју цео свет преживљује и у којој, као што знате, и велике и богате државе врло тешко пролазе, ми преживљујемо много подношљивије.

За све то требало је дубоког ума, чврсте воље, велике истрајности и много рада. Све то Његово Величанство постиже радећи и дању и ноћу за добро државе и народа. Јужно-Србијанци му дугују нарочиту захвалност, прво за своје ослобођење, потврђено три пута, а онда за љубав и старање које им стално указује.

После славне победе младог кадровског батаљона у 1914. години над читавим пуком добро опремљене аустро-угарске војске код Смедерева, када је младо јужно-србијанско поколење показало у ватреном крштењу евоју једнакост са браћом на Северу, следовао је манифест ондашњег Регента а данашњег нашег Краља, да се грађани Јужне Србије у својим грађанским и политичким правима изједначују са грађанима раније Краљевине Србије, који су та права стекли после деценија грађанског васпитања. После европског рата, по дефинитивном ослобођењу и уједињењу, Он је био први, пре и од Својих министара, који је из године у годину обилазио све крајеве Јужне Србиије, упознавао се са приликама и потребама, те потстицао рад разних ресора државне управе за напредак ових крајева, који су услед дуготрајне туђинске управе у сваком погледу били запуштени. Многа места класичног Југа за извесне своје установе имају да захвале и Његовој личној материјалној потпори, као што имају да Му захвале и многи млади интелектуалци, који су своје школовање могли завршити Његовим стипендијама.

Љубав и вера Краљева у грађане Јужне Србије документована је и Његовом одлуком, у своје време, да им се даде војничко оружје ради одбране од упада преко границе, којим су они заиста упаде спречили и допринели да се свуда у овим крајевима васпостави боља јавна безбедност но у ма коме другом крају.

94

Књпга II

НАШ НАЈВЕЋИ КРАЉ