Topola

У љубави и оданосги коју му народ указује свагда и на сваком кораку, а поводом Његове десетогодишњице нарочито, Он налази снаге и потстрека за даљи рад, да се наша велика Југославија у миру и утакмици са осталим културним народима на пољу општег напретка толико развије да може, под славашг династијом Карађорђевића, предњачити и зрачити на cee етране, као што је зрачила и предњачила стара српска држава из ових крајева и специјално самога Скопља међу свшд државама онога доба и о томе оставила трајне траговв у дивним задужбинама наших владара и великана.

Скопљв, 16 августа 1931.

ЖИВОЈИН А. ЛАЗИЋ

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У КРАЉА

Југославија је народни и државни идеал Хрвата

Очи свих нас упрте су у Његово Величанство Краља Александра, коме је Бог поделио снагу, милост и срећу да проведе у живот идеале хрватског и југословенског генија: Крижанића, Гаја, Штросмајера, Старчевића и других, остварујући једну државу од Јадрана до Вардара, остварењем југославенске државне мисли.

Краљ Александар Први је данас не само симбол, него је Он и носилац, Он је и чувар југославенске државне концепције, чувар грађанских традиција и племенске и верске једнакости. Он је бранич југославенског историјског територија и нема ни једног кута у нашој земљи, где нису Срби, Хрвати и Словенци подједнако заинтересовани на интегритету своје ззједничке државе.

Јесте, наше су очи упрте у Његово Величанство Краља Александра, узвишеног носиоца државне југославенске мисли. Живо осећамо потребу и дужност да објавимо, како Загреб није изневерио народно веровање и како није издао и никада неће издати југославенску мисао, и како и за Хрвате нема другога народног и државног идеала него је Југославија.

Да речемо и више. Да речемо, како је Краљевина Југославија за све Хрвате, Србе и Словенце императивни услов за њихов народни и државни битак и опстанак, како је Југославија савршено начело за њихов културни и социјални развитак и напредак; да речемо, како за сва имена наше расе нема будућности ван Југославије. Ми смо се Хрвати, Срби и Словенци године 1918. својом вољом ујединили на свој спас, а на сређење и смирење прилика у Европи истим оним правом и истом сретном судбином, којом се је прије шесдесет година ујединио моћни немачки и бројни талијански народ. И докле пред цијелим свијетом исповједамо ово природно право на властити државни живот, ми Хрвати не смијемо овај час зашутјети, како просуђујемо становите гласове, што допиру из вана и нуде при-

95

НАШ НАЈВЕЋИ КРАЉ

Књига II