Učitelj

кретно имање, онда би се — сигурно — видело, да су варошани можда и четири пута богатији од сељака, пошто варошани понајвише и раде са покретном својином ; али да узмемо да су само трипут богатији. Шта нам казује та чињеница Наш варошки, управо паланачко — шпекулантски свет непрестано се богати, на рачун сталног пропадања сеоског света.Радник(сељак), који својом производњом све издржава, на чијој грбачи сви ми живимо, тај радник непрестано и стално пропада, док ме ђутим паланчанин — шпекуланат, који је само посредник међ сељаком и каквим страним Фабрикантом, или трговцем, — богати се и напредује! Ова ненормална појава јасно казује, да се наш друштвени организам, у погледу економском, налази у патолошком стању, да болује од бољке, којој може сљедовати страшна последица — смрт организма. Ако наш развитак и даље буде ишао истим правцем, ако се не састарамо да заједнички, државним срествима подигнемо земљорадњу и сточарство, а посло тога и да заснујемо самосталну индустрију, једном речју: ако сви заједнички не прегнемо да лечимо бољку, од које патимо, онда се не надајмо каквој сјајној будућности. Све политичке реформе, ма како оне биле слободоумне и радикалне, овде не помажу ништа, јер уврок лежи млого дубље. Гледајмо да свима срествима, — па и школа — припомогнемо, да се маса народна (сељак) подигне материјално, па ће све друго ићи лакше. Аво пустимо да се народи од сада развија као до сад што је, онда, рецимо кроз 100 година, сељак ће постати пролетар, голаћ, Србија, кров коју ће

пролазити жељесница, бићепуна разних шпекуланата — странада (рецимо шваба, из Аустрије), биће истина и Фабрика, али све у странским рукама, једном речју ; Србија ће допасти економског ропства. А кад се изврши ово стварно, ово материјално освојење, онда политичка окупација — Формалност једна — сама собом долази. Ви сумњале“ Замислите земљу коју су поплавили странци, у чијим се рукама налазе сва важнија предузећа; земљу у којој је маса народа оголела, ца с тога се код ње неналази ни нацијоналног поноса, вити патријотске заузимљивости за ОоПште ствари ; земљу у којој је на све стране овладала крајња деморализација» земљу, у којој интелегенција тежи само да моментано бриљира на каквом збору или у каквој слушаоници; земљу чијим је државницима сва цељ да се докопају масних министарских столица итд. Здамислите земљу, у којој је такво стање. И зар је ту немогућа политичка окупација какве друге државе“ А ако и даље пођемо како смо почели, онда ћемо зацело дочекати такво стање.

Ви можда сумњате да може наступити такво стање, да маса нашег народа може постати пролелар. Али ми ћемо вам ево циФрама доказати, да је и данас већ трећина сеоског света прави пролетар, голаћ, јер нема ничега свог.

1.) Трећита саоскаг становништва. нема ни најнужнијих оруђа за обрађивање земље (плуг, кола и волове). — То се може видети из ових цифара. 1866. године од 219.929 сеоских породица имало је:

127.126 породица по једна кола, а 92.803 породице нису имале воза, ни воловска ни коњска ; |