Učitelj

198

нас казују и сликају други. Греба сваки од нас да се сети, да смо ми сила и снара, али да то нећеу нама нико видети и признати све дотле, док делом не покажемо да смо то.

Ко је признао Дистервега, Песталоција и друге велике учитеље, да су велики и славни, пре нег што су они то својим радом заслужили у свету и свом послу, и док нису показали да за, своју идеју умеју тршити иу раду умирати“ Ко је назвао Наполена, великим, пре него је он делом показао да је силан, страшан и велики, у свом послу # Ца зар хоћемо ми дакле, нешто данас изван реда према нама да се учини Зар хоћемо да други за нас шећерне колаче меси, пре него би ми сами показали да умемо за себе радити: Не! Горки ће то колачи бити, што ће нам их други пружити. Зар да

нас претње и сплетке одврате од тако | невиног, но по школу и нас важног |

предузећа. Они нису достојни имена што га носе, који знаду само на добру да буду добри.

На муци се познају јунаци! — то је девиза сваког нашег предузећа. Нека свањи стави себи све ово пред очи, пре него би према удружењу и заједничком раду духом клонуо. За то не клонимо но на посао слошки пођимо. Сваки по зрно, па је гомила.

Сваки по камен па је кућа — готова.

Ови по могућности, па ћемо сила постати, на коју се неће моћи сваки потезати !“

Ето штовани читаоци, шта сам ја осећао и докле видео са левачког Благотина. Ви судите, дали је то: више и даље него из равнице. Ја бих само још желео чути шта осећају и виде они наши другови са Космаја, Козника, Јастрепца, Омоља — (учитељског Сибира) — и других места наше миле Србије.

С. Ђ—ић.

У Кер во

Предавање за

По постојећем земаљском закону за све | мере, а и за новце усвојен је нов систем | — тако звани: десетни; но како је још у | животу стари систем, то ћемо изнети овде | њихове узајамне претворитеље, да ба мо- | гли лакше једне у друге преобраћати.

Ш, и ЈМ. разред.

Прим. Да би се следећи рад боље разумети могао, мора се претходно прећи 22. Вежбање за ПГ разред н то онако како је то у усменом делу разјаснио поштовани писац „Рачупице“.

А. Мере за дужине.

1. СТАРЕ 1. хват има : 6 стопа “ 5 72 палца " . 864. линије " . 1. метар 896, милиметара - 5 1 мет 8 дм 9 см 6 мм У ; 18 дим 9 см 6 мм

2. Нове 1 метар има : 10 десиметара

5 » 100 сантпметара, . 5 1.009 милиметара, 5 . 3 стопе 2 палца » . 38 палаца

: и 456 линија.