Učitelj

имали разна мишљења пред скупштином и не би дангубили после.

Урош. Благојевић противан је томе, да се скупштина, при избору мора обазирати на то, да избор одборника падне према подели на области и крајеве.

Милоје Петровић брани своје предлоге.

Мијацило Протић потпомаже Уроша и вели, да се не треба обазирати на Формалност, него треба имати у виду ствар.

Из овога говора отвори се дебата и о броју чланова. Било је предлога да у одборима буду по 5, 8 и 10 Најпосле примљен је предлог Петра Никетића да у одбор уђе по 5 лица. Предлог Милоја Петровића отпао је, а примљено је мишљење: да се при избору не обзире на то: које из кога краја.

Танасије Ристић предлаже да, учитељке уђу у одборе. По опћем мишљењу — то се и само по себи разуме. Говорнику се одобрава примедба као умесна.

О конституисању одбора било је разних мишљења. Било је предлога, да и преседници зборова могу бити у одборима, а било је и против тога предлога. Преседник је тражио да један кандидује лица, а било их је против таке кандидације. По овом споразуму био је сдмор '/, часа, а да се чланови скупштине за то време о кандидапији споразумеју.

По одмору преселник саопћа ва телеграм из Крагујевца у ком се поздравља рад прве скупштине. Скупштина изјави благодарност.

Преседник предложи 5 кандидата за одбор, који ће правила прегледати — и то: Јанка Караматића, Јоксима Марковића, Милоја Петровића, Љубисава Јовановића и М. Шумкарца. Скупштина једногласно усвоји.

Јанко Карамутић изјави да га треба ко да заступа у секретарству док посао у одбору не сврши. Окучштини прима изјаву и бира Милицу Јовановићеву.

Преседник даље предложи за контролни одбор ове: Гаврила Ранковића, Клео-

патру Угриновићеву, Живка Живановића, |

832 |

Јована Бољарића и Спасоја Ралосављсвића. Илија Гојковић тражи да се за контролни одбор бирају гласањем. јер не познаје лица, која је преседник киндиловао. Скупштина прима кандидацију преседника.

По овоме преседник изнесе листу кандидата, одбора за предлоге и то: Милоша Велицког, Милицу Јовановићеву, Пауна Димитријевића, Сибина Ђорића и 'Ђоку Николића Скупштина усвоји.

Милица изјави да је и она у одбору, . с тога не може замењивати Караматића у секретарству. Скупштина прима изјаву, изабра М. Протића.

По овоме говорено је о идућој седници, дневном реду, и локалу где ће одбори радити.

Милоје Петровић. пита да ли ће остати стари дневни ред или ћемо нов одредити

Љубисав Јовановић напомиње да треба пазити само на то, да се време узалуд не троши.

Владислав Кнежевић говори како је извештен од неких чланова да су рачуни већ готови; ако је тако одбор може брзо прегледати и нека се седнида за сутра закаже. — Било је предлога таких да се поједине партије штатута, чим се израде, омах на претрес доносе.

Милоје Петровић вели: одбор за штатуте не може поједине штатуте да износи док сва правила не претресе. Дебата о идућој седници еврпшила је се на томе, да олбори живо раде и чим који олбор буде готов, да се одмах преседнику јави, а преседник да означи дневни ред.

Састанак је свршен у 129, часова

Преседнив

Љубомир С. Миладиновић

Потпреседник Мих. Јовић

Бележници Урош Благојевић Мијаило Протић Мих. Ступаровић