Učitelj

370.

НАЈПРЕЧЕ РЕФОРМЕ

У ЕРАЈЛЈТТОЈ ОСНОЉВЕТОЈ ЛЕТЕКОЈТЕТ.

(СВРШЕТАК)

5 Где год има школа, да се установи школски одбор. — Да је потребно да свуд, где год има школе, буде један нарочити одбор, који ће се бринути само о школским стварима — 0 томе је више пута говорено, и то ће, мислим, сваки признати. Један је узров данашњем рђавом стању наших школа и то, што је сва брига о школи остављена једном лицу - школском стараоцу — лицу, које више пута нити је способно нити има воље да се својски брине о школи. Међутим кад се неколико њих одреди, — да се — као чланови школског одбора — старају о свима школским стварима, онда је пре могуће, да ће се од те неколидине бар неки наћи, који ће се за школу својски заузимати. И с тога, место данашњих школских старалаца, треба што пре уредити школске одборе. А сад да изложимо,у неколико тачака, шта ће све бити посао тог школсвог одбора.

1.) Да врши попис деце за школу,

према изводу из протокола крштених; он може и да не упише неко дете, ако нађе да је неспособно, или да му други јаки узроци прече да посећује школу. — Шри данашњој уредби, при попису деце за школу, нарочито у сеоским школама, дешавају се велике злоупотребе од стране општинског суда и учитаља самог. Више пута ћете видети где у школи седе деца најсиромашнијих, место најимућнијих родитеља. Онај, који може учитељу што да под-

| макне, и који у општ. суду и одбору | има својих пријатеља, тај своје дете

извуче из школе Међутим други неки | сиромах, који можда има само то је| дно дете, а међутим нема ко да му | чува стоку, јер не може да плати го| ведара, — тај и то једно дете мора | да шаље у школу! У противном слу| чају општ. га суд казни. Знате зашто ' | Зато што је сиромах.

И с тога, да би се избегле све те злоупотребе, посао пописивања деце треба истртнути из руку учитељевих и кметових, па предати ше. ообору, да он то врши. У другој половини месеца Јула, свештеник дотичне општине дужан је да избележи сву ону децу, која су до тог времена навршила шесту годину, и тај списак да да школском одбору. У тај списак треба да буду забележена сва она деца, која су за школу способна. Према том списку школски ће одбор решавати, која деца да се упишу у школу, а која да се ослободе од тога. А моћи ће да се ослободе само деца неспособна, или она, којима је — због крајње сиромаштине — сасвим немогуће да посећују школу. О свему томе ретаваће шт. одбор. Ако се коме, при том упису деце, учини каква неправда, он има право да се жали општинском збору, који коначно решава ствар.

Не велимо да онда, кад шк. одбор буде вршио упис деце, неће бити никаквих злоупотреба. Људи су људи. Али што знамо сигурно, то је ово: онда, кад се та ствар преда у руке