Učitelj

430

Бољарић вели да у том члану стоји, да је изасланик дужан доћи, а ништа се не вели за могућност његовог доласка.

Известилац вели да је то дужност морална, а нокаква друга пресија.

Вл. Поповић пита да лин почасни и помажући могу доћи, кад се ту вели само редовни имају права доћиг

Известилац вели да се ту разуму аотпуна права за ред. чл. а за почасне и помажуће не, а да имају права доћи и учествовати у дебати, то им се овим не спори. |

Окупштина прима редакцију одбореску.

Чл 29. Петар Милетић, пита, а шта ће бити ако и по други пут нема довољног "броја изасланика за доношење пуноважних решења 2

Јоксим одговара Милетићу, да ако неби дошао довољан број чланова значи, да нема више оног одушевљења и онда је пропало и само удружење.

Прима се редакција одборска.

Чл. 30. Прима се. Чл. 31 тачка 1-ва прима се; код 2-ге тачке Јовић вели да, су оне једне и исте и с тога је да се под једном тачком то у целости искаже.

Милоје Петровић објашњава се с Јовнћем и брани одборску редакцију.

Јанко Караматић тражи да се дода и треће извешће редакционог одбора око издавања листа, као засебна тачка. Помаже и Ник. Поповић и Божа Божић и Спас Радосављевић.

Против Јанкових разлога говорили су: Никетић, Милоје Петровић, п Љубисав Јовановић наводећи, да административни и редакциони одбор саставља једну целину, само се тако дели ради лакшег отправљања дужности, и при полагању рачуна мора бити једно извешће као од једне целине. Усваја се редакција одборека.

Тачка 8-ћа Милош Велицки, Мијаило Протић и П. Никетић говоре противу ње и наводе да би са свим излишно било чекати чак на скупћину кад већ постоје реферати јер и скупћина неће моћи други закључак да донесе него како су се изјаснили референти, с тога су мишљења,

ла се то право да редакционом одбору у договору са главним одбором.

Сибин Ђорић је за одборску редакцију.

Урош Палеташевић предлаже да спис пролази кроз поједине зборове. (Вичу да се реши) –- СОкупћина усваја редакцију одборску.

Чл. 31, Марко Недељковић, вели да треба да дође реч најмање 20 изасланака, и да на тај предлог пристану 7, чланова скупштине.

Велицки и Н. Поповић веле да је то једно исто а поднео, предлот ! а 20, само ако је скупштина вољна да га узме у решавање. Помаже их и Недић.

Милоје Петровић вели. да би баш желео да буде радикалан у томе, да и један члан може предлагати измену статута, али како би онда било сијасет бољи предаога и по разним партијама па би се само губило време на празно дебатовање — то је да остане одборска редакција која може да послужи као једно ограничење. -

Јанко Караматић би био за то да се штатути мењају само на предлог 20, а томе додајем, да се то и одборима на гласање пошаље.

После овога водила се жива дебата 0 овом чл и на послетку стави се на решење редакција одборска, која се не прими. датим се тражи од М. Недељковића да свој предлог Формулише и поднесе свулштини на решење. И он га изнови овако:

„Измене штатута могу се чинити на предлог 20 изаслан, или на предлог 360ра, кад на то пристане 7, чл,“

Скупштина, прима. _

Са овим је састанак закључен у 7 сахати и заказан за сутра у 5 сахати.

Преседник – Љубомир С. Миладиновић Потпреседник

Мих. Јовић Бележници

Мих. Ступаровић Урош Благојевић Мијаило М. Протић

авио ава 2)