Učitelj

67

би животиње и биље престављали собом само особити род кристала, кад неби владали ни једном од оних радња, којима се организми тако оштро разликују од неорганских предмета. Али Факта морфологије и распоређаја, треба да се објасне, и наука, чији је задатак да то изврши, то је Физијо. логија.

Али да се вратимо још једном нашем морском раку. Ако станемо посматрати ову животињу у њеној стихији, видећемо да се, помоћу својих снажних ногу, брзо креће по подводном камењу, међ којим она воле да живи, видећемо да плива посреством ових шест прирастака, што се на оЕлопу налазе. Посматрајте га још, и ви ћете видети, да оне повелике кљеште, место предњих ногу, служе њему као снажно срество за напад; добаците му комад гњилог меса, он ће та жудно прождрети, иситнивши га среством својих разних чељусти.

Претпоставите да ми ништа не знамо о морском раку, и замишљамо, да, је он једна непокретна маса, или органски кристал, ако се може тако рећи, и на један мах нас нешто изненађује : ми видимо како се он креће, и како свршује све те послове. Колико би и колико нових идеја и питања поникло тада у нашем уму, услед једног обичног појава! Како се све то врши — то би било прво велико ново питање, које би нам се само наметало. Главна нова идеја, која би нам пада на памет, била би- идеја о прилагођавању к цељи —- мисао о томе, да саставни делови органског тела вису просто комади, наслагани један на други и један поред другог, без икакве

међусобне свезе, већ да су то органи, који заједно и један с другим сагласно раде, да би се достигла извесна, заједничка цељ. Да разгледамо још једном са тог гледишта онај оклоп, што је на задњем делу раковог тела. МорФологија. нас је научила, да је тај оЕлоп ред сегмената, који се састоје из хомелошких (сличних) делова, у којима се, поред свију ситних измена, огледа општи план. Разматрајући тај део тела Физијолошки, видим да је то орган, удешен за покретање целог тела како само може бити, пошто животиња, помоћу тог органа, може брзо да се креће и напред и назад.

__Али како је та чудна машина за кретање начињена тако, да она може да врши свој посао Ако убијем једну од тих животиња, и извучем из ње све мекане делове, тада ћу видети да је спољашња кора сасвим непокретна, и да више није способна да се креће, као оно воденични механизам, кад га одвојите од точка у води или од његове парне машине. Али кад би, неубијајући сасвим, само распорио рака, и извадио само унутарње делове, а оставио бело месо, тада би видео да рак може да креће својим оклопом, као и пређе. А када би одрезао и одвојио на страну оклоп, тада би овај сасвим престао да се креће; међутим видио би да се месо, кад га мало уштинем, грчи. Усљед тога акта скраћивања, као што се обично назива, делови, уз које су притврђени конци Фибре, сасвим се сближују; и гледећи на положај, који те тачке, уз које су притврђени хонци Фибре, заузимају према центрима кретања код разних прсте-

нова, оклоп се грчи или шири. Тачно ж