Učitelj

НЕ

код ман. Чокешине. Ту је био Ј. Ненадовић и Ћурчија. Ту је било још доста Срба. Али ту се посвађају Јаков и Ћурчија, јер Јаков је хтео да брани менастир, а Ћурчија је хтео да дочека Турке у планини.

Ћурчија се наљути и оде са својим дру-.

штвом, а Јаков оде да доведе помоћ. Помоћ доцкан дође. Турци навале са много људи. Срба је било до 900, а међу овима беху два храбра јунака, два брата Недића. Они се попеше у планину да се боре с Турцима. Турци навалише. Срби се борише до год су имали праха и олова. Али тога нестаде, а они беху многи рањени а много их беше и погинуло. Недићима пребише из пушака обе ноге. Они се опет борише. Али Турци добију нову помоћ, јурну на Орбе и све их поубијају и исеку. Тако се сврши бој 1804. год. (Песма: „Бој на Чокешини“.

У овом округу има доста река: једне теку кроз овај округ, друге теку поред овог округа. Поред овог округа теку:

Сава, на. северној страни. Ако пређемо преко ње доћи ћемо у Срем. Сава је доста широка. По њој плове лађе парне пароброда — и др. Но она овде није много дубока. Неки пут, кад је вода мала — кад опадне вода због суше — тако је ту плитва, да парне лађе не могу шловити. У њој живи много риба.

Дрина, на западној страни. Преко ње се

прелази у Босну. Она је ужа од Саве. По

њој ни лађе не могу пловити јер је врло брза и каменита, а то јеотуда што долази са висина и прелази преко кршева (Објаснити). Преко ње прелазе људи на скелама. И у њој живи доста риба. ,

Реке, које теку кроз овај округ, ово су:

1. Вукодраж, на граници ваљевског и шабачког округа. Извире близу села Ови леуве. Овде — на Свилеуви — догодила се једна битка од 1804. Овако је било:

Али-бег Видаић, покупи доста. Турака и пође у Орбију, да помогне Турцима Београдцима. Срби се спреме да га дочекају код Свилеуве и почну копати шанац. Тур-

ци дођу пре но што су Срби са шанцем ·

били готови, па за то Орби оставе шанац

"и уклоне се одатле. Турци, кад дођу, ВИ-

деше празан шанац. Мислили су да су се Срби уплашили па побегли и одмах га заузму. Али Срби их на један пут опколе, Турци се зачуде. Срби их нападну. Турци су се бранили али их Срби ту жестоко надбију и многе поубијају. Који су остали живи побегну у Босну. То је било 1801.

Добрава, извире испод Влашића, тече на северо-исток, и утиче у Саву с десне стране. Ово је доста узана река; може се на миогим местима и прегазити.

Јерез. Има два крака: Мали и Велики Јерез или „Чокешинска. река“. Оба извиру изпод Цера Оба, упоред, теку на североисток док се не састану; после окрене на исток и улива се у Саву. Он пролази поред Шапца. Доста је дугачка али је узана може се прегазити.

Битва, извире близу села Дубља. Најпре тече на север, за тим окрене на исток. Пре, но што дође до Саве, дели се на два крака а оба уливају се у Саву.

На Дубњу, где је извор Битве, догодила, се три боја. Један 1806 који је био мали, други 1818, када су Турци победили, а трећи 1815 под М. Обреновићем. У овом, последњем боју, Турци су ископали шанад. Срби, под Милошем, опколе их. Почну се бити. Орби продру у шанац а Турци нагну бегати. Срби ухвате пашу Ибрахима Марјаша и одведу га Милошу. Милош му не хте ништа учинити, већ га лепо обдари и пусти

Засавица, извире, близу села Глоговца тече на северо-исток и утичеу Саву, с десне стране, код варошице Митровице.

(С леве стране Засавице, налази се једно место, Равње, тде је био бој 1813 год. Срби су начинили шанац и затворили се у шанцу. Ту је био С. Чупић, М. Обреновић, и Зако Буљубаша. Турци, са великом војском, навале. Срби се бранили више дана, но не могаху се одбранити. Турци провале шанац, јурну на Србе, многе поубијају а многи побегну. Ови који су бежали, наиђу на Засавицу -- која се беше разлила ла је препливају, али се многи подавише.