Učitelj

полуострову ; стоји у свези са. језером : Меларским. Осим ова два језара знатно је још језеро Ветерско, које има великих дубљина.

Пропитивање.

Клима. Како смо казали, чиме су покривене Челенске планине> .. Према томе, да ли је тамо хладно или је топлог... Дабоме, да је врло хладно. Код њих лето не траје више од једног и по месеца. А зима им је врло дуга, када су им и ноћи врло дуге. Једна поћ у Шведској траје од двадесет и четири часа па до наша два месеца. Колико код нас у Србији има годишњих времена 2.. Колико трајур.. Гуе је топлије у Србији или у Шведској7..

Производи. Па кад је код њих тако кра тио лето, а дуга и хладна зима, да ли могу да им роде разни усевиг . који усеви код нас најбоље сазру2.. Иу Шведској се сеју само ти усеви, који рано зру као: раж, јечам и овас а пшеница, кукуруз и други усеви, који потребују више лепог и топлог времена, не могу да узру, па зато их и не сеју у Швнедекој. Осим тога тамо не може због хладноће ни свако лрво да расте Највише расту она дрва, што могу јако зиму да издрже као: буковина. јеловина, расто“ вина, боровина и 1. Д.

Становници Шведске ваде из земље : гвожђе, које је најбоље у целој Европи. Поред тога ваје још и: бакар, сребро, сумпор и морску со. У Шведској има особите добре земље, од које се праве најбољи судови, који не прекају на ватри. Шведски народ има у својој земљи и минералних вода. Што су то минералне воде ..

Стока. се, у Шведској, слабо негује. Од дивљих животиња има: северних јелена, које они нарочито у север. делу Шведске, употребљују за тегљење место коња и волова. Осим тога има: лисица, које лове због разне употребе коже; за тим белих медведа, водених тица и разне врсте риба.

Занимање. За то, што је овде готово увек хладно, и што је брдовито, ретко се становници занимају земљорадњом, изузимајући оне, који живе у јужнијим и равнијим пределима Шведске и који се нешто мало њоме занимају. Остали се становници баве обделавањем шума, риболовом, трговином и разним занатима. У Шведској има и разних Фабрика као: Фабрика шећера памучних ствари, Фабрика чоје, хартије и стакла. Из ове се земље највише извози у друге земље : дрво и катран. да већу, јачу и живљу трговину служе им добри путеви суви и водени.

Главна су места у Шведској :

Штоколм, налази се између меларског језера и балтичког мора. Престоница шведска : има разних нижих и виших школа, међу којима и лекарску школу; има Фабрика и води се у њој доста жива трговина. Велика је за четири Београда.

Готеборг на Категату, трговачка. варош ; има трговачку школу и гимназију ; има Фабрика, велики риболов и радионицу за лађе.

Упсала. Најстарија. варош у Шведској северно од Штоколма. Велика је колико Кра-

тујевац. Има велику школу (свеучилиште).

Карлскрона има утврђено пристаниште. Шта се то зове пристанишле 7 .. Пропитивање целог предавања.

Ја

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

0 претоваривању школске деце. Опомена родитељима, учитељима и свима, пријатељима дечијим од дра. Фридриха Вилхелма Фрике-а, превео Александар Јорговић професор више девојачке школе у Н. Саду. Издање књижаре Луке Јоцића и др.

1888 год. мале осмине страна 76 цепа је 80 новчића. (СВРШЕТАК).

Писац пре свега износи статистичке полатке болестћ, које су проузроковане претовареношћу у настави Највише се задр-