Učitelj

244

Њихова је дужност да извештавају вишу управу о просвети у графству, да лично посећавају школе, да учитељима, дају савете, да држе учитељска предавања (ћеасћегу Тв иора), да се у опште брину о благостању школа у графсту. Они такође испитују учитеље при ступању у дужност, ако приправници нису добили сведомбу оу главног суперинтендента (бабе впрегтфепдеп) ; они такође ех отето преседавају у местнима педагошким саветима. У једним државама суперинтендента графства, одређује суперинтендент државе; у друтим пак њих избирају становници графства; плата им је 2—8 долара дневно; они раде врло много и много користе просвети. | Нижи по положају | али важнији по значају (есу местни педагошки савети, ва чије се чланове избирају најбољи и најискуснији људи. Они управљају материјалним школским срествима, воде бригу о чистоти реду, пазе да су курсови, прописи, школске књиге и дисциплина у потпуној сугласности са законима и правилима, које је скупштина, појединих држава одобрила. Они састављају савет старалаца или местни педатошки комитет. Ти се стараоци налазе при свима школама: вишим, средњим и нижим и имају првостепени значај у развићу школа. > На тај начин, Америка је за чудо харморично сложила државни ауторитет са иницијативом и самоуправом мештана. Онде, где становници не брину о образовању своје деце, ту држава употребљава своју власт. Она натерује те становнике да извршују законом прописане обавезе односно пресвете. Где се пак становници особито заузимају за про-

свету, ту државна власт долази до п1пиши -а ограничава, са само на добивање извештаја. Овде, при таквом уређењу, нема ни помена о ма каквој припреци и несугласности између педатошких савета, становника и више школске управе. Напротив, овде се на сваком кораку види општа брига о успесима школа и њиховом развићу.

Писад је прегледао више од тисуће извештаја школеких суперинтенданта у појединим графствима; они састављају те извештаје сваке године и предају их суперинтенденту државе. Из тих се. извештаје види, да и сами суперинтенденти раде необично много; у графству понекад има више од три и четири стотине школа; суперинтендент мора походити школу најмање једанпут и они то испуњавају, ма да понекад треба де посете по две и три школе дневно; они кадшто пређу годишње по 8000—6000 врста“) (а међу тим награћени са 2—8 долара“) дневно).

6). За време распуста они испитују учитеље за идућу годину и држе учитељска предавања, у којима говоре о најбољим начинима зл наставу и расправљају разна педагошка питања. Та предавања, која су врло корисна за учитеље, још су кориснија за саме становнике, који се на њимаупознају са питањима васпитавања и обучавања.

в). У тим извештајима од тисуће нашао

сам три или четири пута жалбе на

немарност местних педагошких коми-

1) Једна руска врста износи 1'0668 километара. 2) Један долар — амер. новац — из носи 4:0810 динара. ;

Прев,