Učitelj

285

Васпитавање деце у родитељској кући.

(НАСТАВАК.)

Ми смо учинили поделу и то нарочито по другом делу: о избору јела, што говори, а по првом: што говори о уздржљивости, никако. Знамо ми, да уздржљивост у којој се мери да остварити код буржоаскиња у тој мери лежи и код сиротиње. Истина поред страсности осећаја, код сиротињских и радничких жена, постоји и све што смета, да се уздржљивост изврши. Човек, кад ради тешка посла, он ее изнури, и тако изнури, а нарочито ако је још и сиромах он ће теже испунити правом уздржљивости. Но ово ипак никако не смета, да се испуни у истој мери. И други део: о избору јела може се у неколико испунити. Ми ако смо издвојили сиротне и радничке жене по овом другом делу на другу страну, никако нисмо ишли на то, да речемо, да се никако не може остварити, па ма и у појединостима. Овди је згодно да напоменем, да и то у колико се може остварити зависи од овога.

Сиротињске и раденичке жене готове су да изврше доста у колико се може за своје чедо у утроби, али када би знале. Оне да-

кле не знају р Тако је. Е па шта треба.

радити, па да дознају. Има људи, који се разуму у тим стварима, па би требали у свакој могућој прилици да говоре ожењеним људима и о тим стварима, те тако да преко мужева обавештавају жене у овоме.

Па у колико може сиротињска и радничка жена да врши избор у једу 2

Све наше жене сиротињске и радничке наклоњене су да једу преко мере љута и слана јела. Ово чине просто зато, што су тако навикле, а можда је и извесна потреба то изазвала, али ми знамо да та потреба није битна. Може ли човек да се одвикне од какве навикер може и још како, а нарочито у овој прилици жене, кад им се само каже, да се тиме ставља у питање здравље физичко и духовно : будућност

њихове деце. Осем овога, оне су наклоњене да једу и масна јела и друга такође тешка и тиме шкодљива за децу, а која не морају и која не би кад би знале.

И тако ми сада можемо да оволико речемо о избору јела код ове друге групе жена :

а) да се чувају, док су тежке, од љутих и сланих јела;

6) да се чувају од сувише тешких и масних јела.

Која су пак та јела. О овоме ми не можемо ни говорити. Да би се извршио овај савет, уверени смо тврдо, да треба једнога, који ће посредовати у овоме, а то је ч0век „од више интелигенције у селу“. Као што рекосмо неможемо говорити, пошто би ваљало на. ситно познати живот онога, коме се говори. Људи који узму на себе то, што не сумњамо, да их неће бити, пошто овим дају прилике, да се развију добри синци и добре ћерке, а ово је услов за благостање у друштву, па и за само њихово благостање — дазле, пошто знамо, да ће их бити, то поставив ово опште правило, остављамо њима, да га даље гранају.

Да ли је довољно само то, да се тиме жепе чувају од тешких јела» — Никако. Има и других захтева, а поред ових јесте и тај, да не пију шпиритуозна пића.

Шпиритуозна пића имају у пеколико научног оправдања, али ипак може се рећи, да јо то једна ствар од оних, које спадају међу ствари, којима, се човек беспослен занима и тада, када су му раздрагана осећања. Најбоље је за човека, да што се тиче његовог тела, одржава нормалност: Оно што је сама природа му одредила за добро. Истина било би и јесте то све неоправдано тврдити, да је боље оно, што се човеку тренутно допадне, од онога што је природа човека дугим временом у борби за опстанак одредила за добро. Данас човека. круже много срестава, која му олак-