Učitelj

908

тужбе и т.д. То да се учини с тога, што би тиме учитељ са себе скинуо одговорност, а мало више обвезао местну власт да боље врши своју дужност односно школе.

2. Предлог г. Илије Гојковића: да се назначе она места у којима учитељи добијају узакоњену повишицу у 200 динара. Да св види да ли је коме до сада дата та повишица. — Овб износи с тога, што има доста хрђавих места, а учитељи, који су у њима, немају оне законске повишице,

8. Предлог. 2. г. В. Зебића, И. Радосављевића, К. Петровића, и П. Николића учитеља из Пирота: Какве зле последице

за школу и учитеља доносе премештаји |

учтеља из места у место 2

4. Предлог г. г. И. Миљковића и П. „Лукића : Да и женска, деца по варошицама, и селима буду онако исто дужна ићи у школу као и мушка.

5. Предлог г. М. Шумкарца: Како се сала увидело, ла повереници. који присуствују при испитима, не врше оно што треба ла врше, то да се одреди какав је посао тих повереника и шта да они врше,

6. Предлог г. г. М. Јовића = Ст. М, Радосављевића : а) да се изабере седан

СТАЊЕ

одбор, који ће распоред основ. школа прегледати и поправити; 6) Да се тако поправљен распоред поднесе најпре учитељској скупштини на прегдел, а после с молбом г. Министру просвете.

'. Г. С. Гојковић: Питање на г. преседника главног одбора, о збору јасеничком у округу смедеревском, који је престао и | није поднео рачуне. | 8. Предлог г С. Ђорића: а) Да ли вођење дневника у опште може допринети унапређењу школског рада. 6) Ако може, онда да ли је овај начин вођења дневника, кеко се сада води, удесан. ву Ако је користан дневник, онда да учнт. скупштина нађе најудеснији начин за вођење дневника.

9. Предлог госа. П М. Милетића Да · се за идућу — овогодишњу — скупштину ј спреми пословник, по коме ће се сви управљати на скупштани. Ово да изради тл. одбор, у сроразуму са местним зборовима.

Ово су дакле били преллози, који су поднесени прошлој скупштини. Остаје да се на. овој скупштини претресају.

У ЕТ КЉАГ

У другом тромесечју (од 1. Априла до краја Јуна) ове године.

У овом тромесечју лист су примали 514 претилатника, и 28 броја давано је у замену (за који други лист), или бесплатно,

Међ претплатницима, близу три четвртине.

(36-) су учитељи, од којих су · 71 чланови „учитељског удружења“ и као такви узимају лист у по цене, осталих 91 нису чланови удружења, плаћају потпуну претплату, Остала 15: претплатника (близу три лесетине целокупног броја претплатника) нису учитељи; међ њима преко 50 ђака и др. узимају лист у пб цене, остали плаћају пуну претплату. —

Прихода је у овом тромесечју било свега 469 дин. и 5 д. пара. Од- ове суме 42

+ ——ф– –—

"ни 25 д. п. примљено је на рачун исплате | дуга од пр. год. а осталих 426 Д. и :0 д. | ц чине претплату за ову год., и то 146 д. н 20 д. п. примљено је на рачун претплате „за 1. тромесечје, 128 л. -- на рачун претплате за П тром., 58 д. и 85 д. п. – на ра ун претплате за ПЛ! тром., и 17 дин.и О ди. — на рачун претплате за последање тромесечје.

| Расход је Пак за ова три месеца изно| сио свега, 709 динара. (1 ове суме плаћено је штанпарији, за 9 бројева, 537 дин.; | алминистрацију листа утрошено је |50 | |

дин. ; разносачу је плаћено 36 дин. ; и, на послетву, око експедиције листа било је трошка 16 динара.