Učitelj

__ 296

диспиплине, ту Америка ради не под енглеским утицајима већ по своме нахођењу. А та нахођења, због самоуправе појединих држава разна су, али у многоме су слична.

Као што смо видели образовање се овде налази под контролом законодавне власти, особитих суперинтендента, виших и нижих педагошкох комитета. Они израђују законе и правила о свима питањима образовања, па по томе ио дисциплини. Педагошки се надзор стара о испуњавању установљених правила» разјашњује битност и смисао педагошке дисциплине и мало по мало уништава грубе погледе на школску дисциплину. Осим тога намножавање Ногтла] 8800018 (исто што и учитељтка семинарија), учитељска предавања, педагошка књижевност, извештаји и обавештења суперинтендента просветеи опште подизање просвете у земљи непрестано распрострањава здраве појмове о дисциплини.

Проучавајући извештаје суперинтендента народне просвете у појединим државама за последњих 5 година, видимо, да је питање о диспиплини овде сасвим потанко разрађено и с теориске и с практичне стране. Резултати, до којих су дошли американски педагози, и садањи положај дисциплине може се свести у ове тачке:

1. У друштвеним школама одбачене су све ниске казни, као: шамарисање, клечање, вучење за уши и т. д. Али у приватним школама, нарочито католичким, све те казни још постоје, наравно у тако варварским облицима као у старо време. Ти варварски обичаји постоје с тога, што приватне школе не стоје под државном контролом и

г

што су лишене педагошког надзора. Приватне школе, које су ради добитка, права и поверења од стране друштва добиле дипломе, којима им се признаје једнакост са друштвеним школама, стоје под друштвеном контролом — и у њима су забрањене горе наведене дисциплинарне мере. Без сумње, да као што има преступа у свима законима, тако има нреступа у педагошким законима и установама. Но овде је велика разлика: ако учитељ или ма који други, који има власт, мучи децу ради дисциплине по обичају, у договору са општином и по одобрењу родитеља, то он не само што не одговара за то, већ заслужује хвалу као енергичан раденик. Ако та мучења и казни иду преко закона, воље друштва и воље родитеља то тако лице мора одтоварати и пред законом и пред друштвом. Таква нарушавања закона бивају у удаљеним местима, међу неким становницима); али то је већ сад ретка случајна појава, која не може дуго трајати. Ударање лењиром по длану постоји у неким школама.

9. За неуспевање у школама готово се нигде не казни телесно. Овде се казна за ђака састоји у томе, што он мора заостати иза својих вршњака и што мора изгубити годину т. ј. поновити разред.

3. Казне се налажу готово искључно за неуредно владање у разреду, кад који ђак прави неред. У том се случају тражи од учитеља, да се он, пошто употреби све моралне мере за поправку, обрати дечијим родитељима, за, помоћ у томе. Ако ни то не помаже, он мора јавити местном старатељном савету. Тада се ствар налази у одго-