Učitelj

1

У земљи унутра има свакојаког камења. Има белутка, кречног камена, гвожђа, сумпора и каквог ти камења нема. Сад она врућа вода, кад је пролазила кроза земљу, нашла, је негде сумпора, растопила, га, па отуда после мирише на сумпор. Да није било сумпора онуда, куда је она пролазила, она га не би растопила и не би тако мирисала. А опет да је било соли, била би слана; да је било шећера, била би

слатка, и т. Д. Пропитивање.

Осем ових река, што до сад казасмо, има, и још неких. Тамо на југ од нас има две реке : једна се зове Пуста Река, ја друга Јабланица. Пуста Река извире тамо код турске границе, а утиче у Топлицу. Она није велика река, али кад падне тамо велика киша, она придође, излије се, поллави и опусти све, што је око ње. Ваљда су је зато и назвали „пуста река“. Јабланица је мало већа од ове, и она је тамо иза П. Реке. И она извире близу турске границе, и утиче у Мораву.

Пропитивање.

(После овог долази цртање река ових. Прво се забележи Прок. тачком, ла поред њега Топлица, а после остале речице и реке. Цртање овога не мора бити бог зна како, довољно је да се реке правилно обележе. — Казано је већ, да је пре овог било цртање школе, улица, путева и Т. Д. те је тиме предходно у неколико дат појам о мапи.)

Планине. Да вам кажем сад које су планине и брда у овом округу.

У топличком округу има много брда и планина, више има брда него равница. Ми нећемо да учимо имена свију тих брда, него ћу да вам кажем имена само оних' која су највећа у целом округу.

Одавде из Прокупља види се тамо на западу нека велика планина, што се зове Копаоник. 'Та планина је на граници нашег округа, али од ње мало долази у наш округ, оно друго је у другом округу, а нешто и у Турској. То је највећа планина у целој Србији, а највећа је и у овом округу. Од Копаоника па на исток пружа се

једна дугачка планина што се зове Јастребац. 'То је тамо од нас на север иза винограда. И Јестребац није цео у нашем округу, него пола у нашем, а пола у другом округу. Јастребац има управо два, име- | на: Велики Јастребац и Мали Јастребац. Велики Ј. зове се западна полутина, што је ближе Копаонику и зове се тако што је већи од Малог Ј, што има виших брда. Мали Ј. је од Великог на исток. Са Исара (брдо до Прок.) види се цео Јастребац, а види се и из винограда са брда. Оно највише шиљасто брдо на Јастрепцу зове се Поглед. Тако га назвали ваљда зато, што се оданде далеко види, па је леп поглед.

Од нас на југ виде се многа брда. Оно велико брдо, што је баш право на југ, знате већ да се зове Пасјача. Тим именом вове се цела та планина и ако она брда око Пасјаче имају друкча своја имена. Тамо иза Пасјаче на југ и мало на запад има једна повелика планина, што се зове Петрова Гора. Она је с ове стране Косанице реке. А с оне стране ње, између Косанице и Банске је брдо Самоков. Од Самокова на југ, замо где извире Бањска, баш на граници је брдо Преполац. Преко њега иде друм у Турску.

То су најглавнија брда и планине у овом окр. Има их још врло много, као што вам рекох, али ово су најглавнија.

Пошто се пређе о планинама, треба их: после цртати на мапи, као и реке. При овоме пазити да се правилно обележе планине, нарочито према рекама, које деца треба већ да знају правилно да напртају.

Пропитиваље.

Равнице. У овом окр. има млого брда, а мало равница. Поред сваке реке има равница, негде веће негде мање. Поред већих река готово увек има и већих равница, а поред мањих мање. У нашем обр. најглавније су ове равнице: Поред реке Мораве равница, што се зове моравска равница. После има равница поред Топлице, поред Косанице, поред Јабланице и поред Пусте Реке. Има и још једна повећа равница, што се зове Добрич. То је равница тамо