Učitelj

411

на исток од нас, а до Мораве. Али Добрич се зове обично све то од Прокупља на исток до Мораве и ако све то није равница. добричка.

Пропитивање.

Орезови и главнија места. У сваком 0кругу има села и вароши. И у овом окр. тако. У овом окр. има једна варош и једна мала варош, а мала варош зове се варотица. Та једна варош је Прокупље, а варошица је Куршумлија. Куршумлија је од нас на запад баш тамо где утиче Бањска у Топлицу. |

Прокупље је окружна варош. Зове се окр. варош за то, што је она најглавнија,

варош у делом округу и што су ту судови за део округ. Да вам кажем који су то судови за цео округ.

1. Окружни суд, то је суд зе цео округ, већи и старији је од општинског суда. у долазе људи из целог округа да се суде н ту је најваћи суд у целом округу.

2. Окружно начелство и то је као некакав суд за цео округ, али онде се мање суди него у окр. суду. Начелству је више посао, да пази да буде ред у округу, а суд суди.

Пропитивање.

(СВРШИЋЕ СЕ.)

а 5 ђ <> Фе——====--- 1

Записници састанака ||. учитељске скупштине

држане у Београду, 18838. год.

8. Састанак 29. Јула, 1883. год.

(НАСТАВАК.)

Р. Василић вели, да је законом већ регудисано о премештају учитеља, а ако ко чини од воље, то је његова ствар

Никетић. Ми сви знамо да су премештаји учитеља штетни и за учитеља и за школу. Вели да је сада одређена попутнина учитељима, који се премештају, па с тога држи да неће бити од сада толико премештаја Мисли, да би о овоме требало молити г Министра, али не протестовати, да премештаји учит. буду штедљиви.

Драг. Марковић мисли, да се не треба упуштати у овакве ствари, т.ј. да протестујемо, него да замолимо г. Министра, да то не чини.

Урош Благојевић вели, да ми то можемо претресати, али наша решења нису обавезна за министра. Закон спречава учитеља да да оставку Бад хоће, да све тиме не би штетила школа, а министар сам премештањима у невреме тако исто штети школу.

'

"К. Николић дели ову ствар на двоје, а, о шкодљивости премештаја по школу и учитеља ; 6, да ли да се изишље једна депутација г. Министру, која ће га о овоме умолити да то не чини.

Мијајло Бошковић чита. чл. 2. Вели, да је исти врло јасан. Побија мишљење потпредседниково, да ово не спада у круг нашега рада, јер се ово нас учит. највише тиче.

Василије Терзић. Законом је одређено премештање учитеља, али ми можемо опет о томе говорити, но противан сам изјави сажаљења.

Љуб. Јовановић побија мишљење Драг. Марковића о томе, да говор о премештању учитеља не спада у круг нашага рада. На против вели, нама је и задатак да говоримо о свима школским питањима, па како је и ово школско питање, то треба баш о њему говорити. Говором овим ми би можда учинили, да се поправе мане у самоме закону, ако их има, а тиме би баш ишли на руку г. Министру, који би тако пре те мане могао опазити.

Ник. Поповић побија наводе К. Николића, да треба узети у претрес само штету