Učitelj

414

„Љубисав Јовановић мисли да се држи парастос сваке године за време скупштине.

Председник пита скупштину : хоће ли се држати парастос сваке, па и ове године. Хоће.

Председ. пита кад да се држи.

„Љуб. Лекић предлаже идућу суботу 30. Јула. Усваја се.

ован Бољароћ предлаже да се у исто време чини спомен и нашим умрлим друговима. Чује се: Треба спремити читуљу.

Ник. Поповић предлаже, да се одреди неколико чланова, који ће то све уредити. Решено је да то учини глав. одбор.

Потпредсед. Драг. Марковић жели, да се ово јави надлежателствима г. Митрололиту, општини, министарству ит. Д.

Председник пита: у којој цркви да се држи парастос !

Решено у палилулској цркви.

Известилац чита даље предлог М. Шумкарца, да скупштина нађе боље гаранције при оцењивању рада учит. од стране општ, повереника. Извештајни је одбор мњења,

да се преко овога пређе на дневни ред,

пшшшто је ово законом регулисано.

Скупштина усваја мњење одборско.

Известалад чита даље предлог М. Јовића и другова о томе, да се изабере одбор из средине учит. сетпштине, који ће прегледати стари распоред за основну школу и удесити га према захтевима сувремене наставе.

Овогодишњи извештајни одбор мњења је: да се умоли г. Министар, да нареди, да се што пре одштампа распоред предмета за осн. школу, који су израдиле одређене комисије, како би и они учитељи могли претрести га и ако нису учествођали у комисијама. Никетић вели, да је дознао, да ће се можда још до Септембра месеца састати глав. просветни савет, који ће већати о наставном плану и програму за осн. школу. Мисли, да би за то сад. било најбоље и најзгодније, да се предлог Јовића усвоји.

Палеталцевић пита: да ли сад да се изради распоред, па да се полнесе г. Мини-

стру, да би га имао на уму при претреса њу распореда у просвет. савету.

Ник. Поповић објашњава што је руководило члан. извешт. одбора. да даду овакво мишљење. Вели, да су исти распоред за оси. шк. радиле 4 комисије, и то 2 су биле састављене од самих учитеља, а у двема су и професори радили заједно са учитељима, ту је радило скоро преко 2) учитеља, па за то мисли, да не би сад поново

| требали учитељи то да раде, јер неби било

велике разлике између првог и другог, али држи да би требало умолити т. Министра, да отштампа рад тих комисија. Не слаже се са Никетићем, да треба чекати решење просв. савета, већ мисли, да би добро било умолити г Министра, да пре тога састави једну комисију, од лекара и педагога, јер би они у томе били најмеродавнији, да одреде број часова у појединим разредима, па тек онда да ради просветни савет на наставним програмима.

Јовић вели, да је још лане тражио, да се овај његов предлог изнесе пред скупштину, која ће одредити 1 одбор, који ће целе године радити на састављању програма, и сада нама поднети тај свој рад да претресемо. Но како ово није било, то се слаже са Никетићем, да се одреди одбор, који ће ово одредити, па да се још на последњим састанцима ове скупштине претре. се и поднесе г. Министру на увиђај.

Никетић мисли да предговорници немају правога појма о наставном плану и програму. Објашњава шта је једно, а шта друго. Он је ведн за то, да се сад расправи на ставни план, па после наст. програм, јер је вели тешко удесити овај другд, док се не зна први.

Риста Василић, мисли да ми нисмо ту меродавни, да одређујемо број часова, него да би то боље учинила она комесија коју мисли Ник. Поповећ.

Илија Миљковић не налази, да треба, бирати саде опет комисије, већ замолити г. Министра, да се отштампа рад оних комисија.

К. Николић, мисли, да, су: план, програм и распоред синоними, то је мање више је-