Učitelj

452

средњих и виших школа, и све друге озбиљне мислиоце, којима дубоко лежи на срцу жеља, да се упарложено поље основне наставе што пре очисти и растреби и засади свежим семеном истиаске науке и просвете, да сваки по могућству принесе по коју, било умну било материјалну жртву на жртвеник, који је учитељство у општој културној цељи основало и подигло. Учитељу је потребна свачија помоћ, и он је тражи; њему је потребна као што рекосмо и морална и материјална помоћ, и он их обадве тражи.

Понаособ се обраћа „Учитељ“ за помоћ оним признатим научним снагама ван своје области, који би могли и хтели што из своје струке дати основној на-

стави те тиме помоћи и учитељима и школи, п развитку народноме, у колико је он у опште школом могућан. Оваких радова ми смо до сада врло мало имали. А они су нам врло потребни.

Сваки добар рад, који стоји на земљишту просветном и обрађује питања тога поља, било теорпски било практички, наћи ће довољно места у „Учитељу.“

У засебноме чланку у једном од идућих бројева ми ћемо детаљније изложити све шта радници „Учитељеви“ ваља да имају на уму и какав „Учитељ“ по нашем мишљењу у ошште ваља да буде, као лист чисто школски.

На посао дакле!

Редакциони Одбор.

Радња збора београдских учитеља и учитељица.

Збор београдских учитеља и учитељица. | тема за Џ разреди да је не треба предави-

претресао је на неколико својих састанака, нацрт програма за нижу основну школу, који је прописало министарство просвете н црквених послова. Збор је те програме негде објаснио, а негде, где је било могуће. у главноме детаљисао.

1. Наука Хришћанска.

У [. разреду: Крсни знак: да се дете име прекрстити без објашњавања символичких и догматичких значења. Слава олу: српски и словенски, „Молитва господња“ (оче наш): српски и словенски.

У П. разреду. Постанак првих људи: Адам и Ева. Изабраници божији : Ноје, Аврам, Јаков, Јосиф, Мојсеј, Давид и Соломон ; све у кратким причама. „Даре небесни,“ „Свети боже,“ „Просвета тројице,“ само на српском тексту. Примедба. Збор је мишљења да је „Царе небесни“ врло тешка

тиу П разреду.

У Ш. разреду. О Исусу Христу. Благовештење. Рођење Јована Претече. Рођење Исусово. Мудраци. Бежање у Египат. Детињство и крштење Исусово. Приповетке : о милостивом Самарјанину, о Митару и Фарисеју, о сејачу, о блудном сину,0 богатом и о Лазару, о послушном и непослушном сину, о немилостивом слузи о посленрцима у винограду, о кукољу. Улазак у Јерусалим. „Тајна вечера“. Страдање Исусово. Смрт Исусова. Погреб. Ускре. Вазнесење. Символ вере са објашњењем.

У ГУ. разреду : Христови апостоли и еванђелисти. «Њивотописи апостола Петра и Павла. Уз то да се спомене и о свима апостолима. Њивотописи сва четири еганђелиста: Марка, Матије, Луке и Јована. Тајне Христове : крштење, миропомазање, кајање и причешће. Гоњење хришћана у опште, и