Učitelj

__ 49

који је значе мрзео хришћане и љуто их гонио и сатирао, кад чује како се пропо- | ведањем апостола Петра све већма и то | нагло шири хришћанство у његовој држа-

ви, нареди одмах, те ухвате апостола Џе- | тра, окују га и баце у тамницу, где је пу- | них осам месеци у великим мукама провео. | У то време доведу и затворе у тамницу и

апостола Павла. Суд их обојицу осуди на | смрт. Павлу отсекоше главу, а Петра ра- | запеше на крст са о репутом главом доле. |

Тако завршише у једно доба свој мученички живот, верни носиоци Христове науке, апостоли Петар и Павле. Сахрањени су обојица у римском гробљу, где су и до данас сачувани натциви па њихним гробовима. Дан смрти ова два Христова апостола и мученика празнујемо ми сваке године 29. Јуна, од којег дана настаје нам велиди, летњи, школски одмор.

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)

АИ РОВ О ИВО Е

Записници састанана ||. учитељске скупштине држане у Београду, 1888. год.

Састанак УП. | Држан 81. Јула 1882 год. пре подне.

Састанак отворен у 10 сати,

На скупштини довољно чланова, за решавање. Прочитани поздрави: из Лесковца од: Јосифа, Костића, Светозара Кушића, Јов, Биволаровића, Савка Сучпарића, Алексе Стојановића, и Ђорђа Стојановића.

За тим је прочитан чротокол ПЛ. састанка, који је усвојен после неких исправака. И. Миљковић подноси усмено предлог о казнама родитеља, који задржавају децу од школе.

Преседник га прекида у говору и тражи да тај предлог поднесе написмено, па ће се о њему решавати пошто га извештајни одбор прегледа.

Преседник чита предлог У. Палеташевића о том, да се умоли г. министар просвете, да поради на томе да се онај новац, што је за време рата задржан од пла= та учитељских, унесе у Фонд за учитељске удовице и сирочад. — Упућује се одбору извештајном, као хитан.

За тим цреседник даје У, сата одмора.

После одмора председник позива, известиоца контролног одбора, да чита извешће · о свом раду.

Известилац У. Благојевић чита извеће “

Никетић примећује на извештај контролног одбвра : 1. редакциони одбор утрошио је 950 дин. од лањеског прихода листа; што није требало да буде; П, наводи како редакциони одбор није држао састанке нити решавао о издадима, налази, да је такав рад неправилан; ЈЛ. наводи како су рачуни гл. одбора склопљени без знања, свију чланова гл. одбора, и нису их сви чланови гл одбора потписали.

Никола Поповић одговара Никетићу, да, решења и одлуке гл. одбора доиста нису подписали сви чланови гл. одбора, а то за то: што један члан није никако долазио на састанке, што је председник једнако боловао, што је он — Никетић као потпредседник дао оставку, и није хтео долазити, а главни одбор није могао дочекати скупштину без селопљених рачуна.

Известилац објашњава тачку. — издатак од 440 и неколико динара, које је главни одбор издао на пут сиромашним члановима, који ву дошли на 1. учитељску скупштину. вели, да је тај издатак учињен ва то, што је београдска општина обећала Бо0 динара као помоћ сиром. учитељима, па пошто није дала, онда је то главни одбор издао.

") Целокупно извешће о раду контролног одбора штаипаће се доцније.