Učitelj

с.

чувала Христов гроб. Но кад је било у ,је био четрдесети дан, он их још јелан

недељу из јутра Христос — доиста — воекресне. После свог вескресења Христос се јавЉао својим ученицима за 40 дана. Кад

се више нигако јављао.

пут поучи како ће да иду по народу и како ће да га уче. Од тог дана није им

је Лтвових.

Па о

Ситнице.

Пренатрезање умно. Чувени психијатриста, бечки Др. Лајденсдорф, држао је пре крал= ког времена једно предавање у коме је представио један пример одвећ раног развића душевног ша данском дедету. Хајникеру, које је у десетом месецу већ потпуно говорило, а на крају године свих пет књига Мојсејевих знало на изуст, а у трећој зна20 у прсте сву Историју Грка, Римљана, Персијанаца и Јевреја. Ови су успеси навели његовога учитеља да му даје још више за учење, те је у петој години умрло од сувишне раздражености мождане. Пред смрт пуних пет недеља пије могло да заспи. Она чуда што их често деца показују својим прераним развитком оџ објашњава тиме, што вели, да се сувише рано развију неке нерване жице, што вежу мождане центре. Извесне мане у деце као љутња, раздражљивост, суморност п плашња ноћу, развиле су се на тај начин, што су чешће наступала и трајала напрегнута стања духовна, а она су последица разних болести (тифуса, шарлаха итд.), великог губитка крви и бледила. Сомнамбулвзам, хипнотизам, падавица, увртелост у главу прелазе с родитеља на децу. «Мозак је, вели Лајденсдор, још пре рођења исписан са млогим невидљивим знацима, траговима млогих забележака од толиких безбројних утисака на родитеље и на давно изумрле претке“.

У влашкој у селу Падини умро је богат бугарвн Начо Пенев Поповић, који је оставио милион ш по динара на школе у Шумену.

Летос је у Амстердаму у Холандији била | изложба предмета, која се односе на народне школе. Веома, је занимљиво, што јелап немачки Дешта ћјај дег Решћећећ Џабеттте ву ега бе пише о народној школи у Француској и о њеном стању данашњем. Ово је главно из тога чланка.

Откако су издати школски закони од 16 (1) јун. 1881 и 28 (16) марта 1882, похођење у основним школама (есоје5 ртипајтев 61ешепбајтев) обвезно је и бесплатно. Почевши од. 15 (1) јан. 1883, све ове школе имају нов ред и нове планове зл лекције и часове опширним ученим плановима, који су подељени према месечним задатцима. Циљ је школи стављен много узвишенији. да учитеље израђени су стални прописи, а у дневне тетрад. (саћјетез шиацез) сележе се дневни задатци. Свака основна школа има три течаја: основни, средњи и виши. У једнор:зредним школама ова три течаја подељена су у три одељка; у дворазредним оба последња течаја. спојена су као одељци; у троразредним школама подељен је основни течај па два разреда, а средњи и виши течај творе један разред. Почетној настави поклања се особито старање. Распоред часова, одређује за 5 сед= мичних дана пре ин после подне по 83 сата са 15 минута одмора у средини. Лекције трају 15 -25 минута. Четвртак је сав слободан. У Једноразродној школи имају помоћници за најнижи течај. Настава обухвата 8 стране: умно изображење, телесно изображење и занатско изображење. Умно изображавање за сва 8 течаја; оно обухвата: матерњи језик, историју, земљопис, грађанско поучење (ппебгиснол смаие), рачун, земљомерство, корисне оспове фи-