Učitelj

о 380

вретенастог). Колико ногу има гуштер 2

(4 ноге). Како се зову две ноге напред>Р (Предње). А оне друге две што су озад> (Задње).

Која су дуже предње ил: задње ноге код гуштера 2 (Задње). Код -гуштера је баш и потребио, те су задње ноге дуже, да може добро да скаче. Колико има прстију2 (Пет), Шта има на претима Р (Нокте), Нокти помажу гуштеровима, да се по дрвима могу лако пузати. Каквог је облика реп Р (о:рутластог). Какве је боје гуштер» (Сиве и има пуно пегица по њему). Полеђина код гуштера је често зелене боје; а дуж кичме види се као нека бразда, загасите боје. Каквог је облика цео гуштер 2 (Дугуљастог — пљоштог). Тело је у гуштера гипко, те за то, а и ноге му задње помажу, веома је брз. Овај наш гуштер, што се код нас виђа, ретко је кад већи од 16 цм. (треба показати, колико је то).

При пропитивању већи делови треба, да, _ изостану, кас и мањи који су једнаки са истим деловима код животиња деци већ познатих. Разуме се, да делове, који праве одлику гуштера, било што таких делова, нема код друге животиње, или што исти делови имају друкчију улогу код гуштера, док код других животиња још друкчију; треба поновити, да се добро утврди.

Џ. Плођење. Како се зове мушко код туштера 2 (Мужјак). А женско се зове: Кенка.

ЧЊенка снесе у пролеће 7—8 малих лугуљастих јаја, који су тврди као кожа. Снесе их у какво место, где сунце највише греје и то у песак или међу маховину.

Ова јаја загрева сунце све до месеца Августа, Тек тада прокљуве и излегу се мали гуштерићи. Њих нико не чува и ненегује ни кад су мали, већ се они одмах сами о себе брину. Они брзо израсту.

Ш. Хранење. Гуштери се хране: црвима, бубама, ситним пужићима, скакавцима и другим животињицама. А најрадије једу оне црве, што се у брашну налазе, што их и славуји радо једу. Врло вешто лове

ове ситне животињице, јер имају добре очи, а и веома су хитрени у лову, Кад спази свој пљен, па скочи за њим, сигуран је, да ће га ухватити. Гуштери имају доста зуба, али храну не жваћу, већ целцату гутају.

ТУ. Место живлења. Гуштер живи по оним местима. највише, која сунце загрева. Овака места зову се „присојна“. Још живи радо по оградама, зидинама, старим развалинама и Т. д.

У. Време живлења. У пролећен у лето има. их највише. (А за што 2) Што се више примиче јесен, има их све ређе. Тако да их у зиму и невидимо ни где. Они се зими зарију у рупчаге и ту преспавају целу зиму.

Пропитивање. Кад женска носи јаја 2

Колико их снесер У какво их место снесе2 За што их снесе у таква места 2 Кад се излегу мали гуштерићи2г Ко их негује и чува, кад су мали Чиме се хранер А шта најрадије једур Да ли жваћу храну 2 Како лове животињице, којима се хране 2 Шта им помаже, у лову највижер Где живер Још гдер У које их доба године највише имар А за штор Кад их има најмањер А кад их не виђамоР Где су они зими ри Т. Д.

У. Духовне особине. Гуштер је веома, страшљив. Али причају људи, да су их још док су млади ухватили и чували, хранили их оним црвићима што они најрадије једу. Ко још радо једе те црвиће те тако их припитомили и са њима забаве имали.

УП. Корист или штета. Чиме се храни гуштер 2 (Црвима, бубицама и т.д.. Да ли нам он тиме штете чини (Не чини). Не чине дабогме штете, већ нам тиме баш чине највећу корист, а то за то, што ове животињице, којима се гуштерови хране чине нам ведику штету, кварећи пољске усеве.

Од гуштера немамо никакве штете. Он није ни гадан, ни отрован, као што неки мисле. Њега можемо слободно ухватити и разгледати. Само не треба, га за реп ухватити, не за то, што нам он може онда