Učitelj

и 830 пи

Предавања за основне школе. 1. 0 БАРУ.

Шта је око (новац). Од чега је овај новаце — Од бакра. Кажите ми још коју бакарну ствар.

Бакар се копна из земље. У земљи га има и чистог а и помешаног с другим којечим. Обично је помешан са сумпором и угљеном. Ево на пр. ово је м“шавина од сумпора и бакра, и зове се плави или коњски камен. Гледећи овај камен, човек не би рекао да у њему има бакра, али га одиста има и може се шта више, врло лако из њега, извадити — одвојити чист бакар. Ја, ћу сад пробати да добијем одавде мало чистог бакра; ви само добро пазите шта ћу ја радити, да ми после све испричате... (Узети комадић плавог камена, мало га иситнити, метути у чашу и налити мало воде. Овде позвати децу ла пазе шта ће бити од плавог камена, кал се прелије водом. Плави камен раствориће се у води онако исто, као што се со и шећер растварају, само снорије. У раствор плавог камена умочити, метути чист нож иди другу коју гвоздену ствар. Пошто постоји у раствору извадити; пож ће бити црвен, за то што се на њему нахватао чист бакар. За тим питати :) Шта је било од плавог камена, кад смо у чашу насули водег (Он се у води растворио). Какве је боје био овај нож пре но што смо га у ову воду метнулиг —

А какве је боје садр – Од чега је поцрвенео > —

Ко може све лепо да исприча што сам ја радио —

Ето видитс како смо из плавог камена добили, извадили мало чистог бакра.

На исти начин вади се чист бакар из плавог камена у Мајдан-Џеку. Само што се тамо не мора плави камен да ситни и у воду меће, као што смо ми радили; тамо има један извор у чијој води има много раствореног плавог камена. Људи, који се баве вађењем бакра, рудари, намећу у тај

| | | | |

извор разне гвоздене ствари. које им нису ни од какве потребе. На тим се стварима нахвата чист бакар, који се после с њих скида, топи н у калупе лије.

Но на овај начин добија се мало бакра; а кад би се само овако добајао био би много скупљи него што је. Али се он добија и на други начин — вади се из руде. — Ја ћу вам сад причати како се вади из руде.

Ево ово је једна таква руда из које се добија чист бакар, и зове се: малагит: а ово је друга и зове се: ковељин или жалкосин. У сваких 100 к. г. малахита иму 75 к. г. чистог бакра, остало је другог; у сваких 100 К. г. ковелина има 80 К. г. бакра, остало је сумпор.

У оним местима где има много ове бакарне руде (малахата), направи се од глине или лончарске земље велика пећ, по неколико метара, висока и широка. (На стр, 22 Покорнове минералогије има слика). У ту се пећ меће ред ове руде ред угље:а дотле док се.пећ не напуни А после се испод цећи наложи велика, јака ватра, од које се малахит у пећи истопи. Нешто од онога, што је у малахиту с бакром помешано, пре се истопи по бавар па од велике топлоте и испари, нешто је опет лакше од бакра, те кад се овај истопи, плива одозто по њему, које рудари ваде п бацају па поље. Тако у пећи остане чист бакар. На дну пећи има рупе, славине, кроз које се растопљени бакар пушта, и лије у калупе.

Пећ за топљење бакарне руде прави се од глина за то што се она не топи ма колико да је јака ватра. На против, кад би се налравила од гвожђа, она би се истопила пре бакарпе руде, малахита, те не би смо добили ништа.

Чист је бакар сјајно црвене боје, која, му потавни кад дуго на ваздуху стоји. Врло је растегљив и чврст; 1. жица од2