Učitelj

~

~

БРОЈ 22.

4ћ МЕ а. [ ; > =, О

у

ЗЛАСВИХ И ИЗДАВАЛАЦ „УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ИЗЛАЗИ ТРИПУТ МЕСЕЧНО:

1.10. 20. Цена зЕ листу: ЗА ТОДИНУ 10 34 по 5 дин.

ЗА) ТРИ МЕСЕЦА 2.50 дин. А ЗА пРЕТПЛаТПИКЕ из СТРАНИХ ЗЕМАЉА — 5 ФОР. ГОДИШЊЕ,

_У БЕОГРАДУ 1. АВГУСТА 1884.

| Београду. Рукописи СЕ ШАЉУ — у ПЛАЋЕНИМ пи-

% ЈУ

ТОДИНА ТП..

Удружење је с Учитељ је душа школи

ПРЕТИЛАТА СЕ ШАЉЕ >РРЕДАКЦИОНОМ ОДБОРУ» У

ОМИМА — УРЕДНИШТВУ «УчитЕЉА,» Добрачина | „улаца бр. 84.

2

Рукописи СЕ НЕ ВРАЋАЈУ,

6 БРОМ А ЈАХ ГРЕ ВС

У животу појединаца, у животу породица, општина, друштава и држава има свакад питања за расправљање и решавање. Тих питања има некад више некад мање; некад су она од мањег некад од већег значаја. Сва та питања, најбоље се претресу и расправе путем јавности. Још кад би било среће, да се у нашем јавном животу развије више пажње, више озбиљности, више размишљања и више објективности, (а наравно мање голе и неразвложне ларме) онда би сва та питања, па тицала се она чега му драго, брже долазила до решења и решавала би се увек и правилније : корисније. Док тога не буде наш јавни живот биће увек као какав организам, који се на-

! Овај чланак спремљен је кад је скупштина била на вио дати, да се штампа. Држимо да и сад има разлога да угледа света.

| лази у ненормалном стању. Једна бо| љетица, у организму проузрокује после много других неправилности у животу и раду болесниковом.

Кад се претресају питања општег или посебног значаја, ништа не би било корисније, него да се они, који их претресају навикну, да објекат о коме хоће да говоре, разгледају са сваке стране и да га јавности предаду онакога, какав он јесте. Тиме би се увек постизало двоје: прво не би се нико повијао за лажном сликом, нити би се варао у евоме суђењу, а друго јаван морал, и она узвишена морална врлина — истина, којом се красе и појединци и друштва и народи, расла би, јачала и развијала се.

окупу. Но писац је отпутовао а забораУред .