Učitelj

ди

и торњу 2 — Усправно. А како стоји овај дењир с друге стране 2 Такође. У каквом положају стоји кружна површица 9 — Параледном, Па каква је кружна површина» — Равна и паралелна.

Колико правих линија можемо повући на горњој и основној површини ваљка 7 Много. А колико правих линија можемо повући на кружној површини 2 — Само једну. — Зато се кружна површина з0ве једнострана кружна површина. Како се 30ве лрукчије кружна површина Зашто 2

3. Ивице. Чиме су ограничене површине цилиндра 2 Колико ивица има цилиндар Какве су ивице код цилиндра»

4. Рогљеви. Чега нема на ваљку а на другим телима има, о којима смо учили» Па овда какво је тело ваљак! —- Ваљск је ограничено тело са две равне и паралелне кружне површине м с једном једностраном кривом површином.

5. Осовине. Како ћемо наћи осовину ваљка 2 Колико осовина има ваљак 2 Које површине спаја осовина > Па где се налази осована 2 — У средини кружне површине. Шта нам представља осовина код ваљкар — Висину или дужину. Шта је онда висина цилиндра или дужина ваљкар Усправна даљина између обе кружне површшне. 6. Разликовање ваљака. Ви сте пре посматрали квадратну призму, ромбичну и ромбојидску призму. Каква је главна разлика те се та тела тако зовур Па која су то два начина код призама што праве разлику 2 — Прави и коси. Кад је призма права, а кад коса» Ево овде имам друкчији ваљак по облику. У чему је разлика од овогр Џа како можемо назвати овај ваљак, а како овајр Кад је онда пилиндар прав, а кад је коси» — Прави је цилиндар онда кад његове стране стоје усправно на, круденој површини, а коси је кад тако не стоји. У каквом односу стоје страна и висина код правог, а како код косог

цилиндра 2 Код ког је цилиндра висана, одмах позната, а код кога треба тражити, јер није позната, 2

7. Утврђивање геомет. појмова. Која се површина зове равна% — Којој су сви делови једнаки. Кад се каже још да је нека, површина равна 2 Где се могу повући праве линије у свима правцима. Које се површине зову кривег — Које нису равне или једнаке. Кад се каже за, кружну површину да је равна 2 —— Кад је од средсредне тачке подједнако удаљена. Где се налази увек средередна тачка код ваљка Р У кружној површини. У каквом односу стоји средсредна тачка према границама цилиндраг итд.

Пазите! Шта сам сад повукао на овој површини» — Линију. Где пролази ова, линија 2 — Кров средсредну тачку. Где излазе њени крајеви — Ова се линија зове пречник зато што излази треко иеле површине и пролази кроз средередну тачку. Како се зове ова линијар Зашто» Кроз коју тачку мора да прође пречник» Па да ди је могуће повући само један пречник на овој површини Него Кад задржимо само пола линије како ћемо онда звати» — Полупречник. Зашто 2 Одакле полази полупречник Где се свршава Р Каква је разлика између пречника и полупречника 2

На овај начин показати деци Лук као део обима, кружни одсечак као комад кружне површине између лука и његове најближе тетиве, кружни исечак — између лука и полупречника, обимни угао — теме лежи на обиму с тетиве му краци, додирну линију (тангента) -— додирује круг само у једној тачци.

Примедба. Да би деци били јаснији сви геометраски појмови боље их је показати деци на ваљку, но на кругу, јер им се може очигледније представити.

ЕРЕ