Učitelj

80

НЊИЖНЕВНИ ОГЛАСИ

Сад је баш нзашла књига:

СО КИ МОРЕ

Са овом садржином: Отачаственица. —

Т Краљевина Србија: граница, величина и број становника. Брда и планине Реке. Путови, Топлота. Влага. Ветрови. Рудно благо. Биљни свет, Животињски свет, Вера. Подела на округе. Управа у општини, срезу и округу. (У описивање округа ушло је: границе и срезови, брда, реке, равнице и плодност, места, манастири и најзнатније историјске личности).

- П. Стара Оубија; граница, величина, и број становника. Брда. Реке и језера. Клима. Руде. Биљни и животињски свет. Места. Управа. Најзнатније историјске личности.

Овако су још описале ове српске земље : 111. Маћедонија. 17 Црна Гора. У Босна и Херцеговина. УЛ Далмација. УП Истра. УП! Хрватска. 1Х Славонија. Х Срем. ХЛ Бачка. ХП. Банат. Преглед свих српских земаља.

Да би било јасније читаоцима оно, што се у овој књизи описује, додата је колорисана карта српскиг земаља , пет слика најзнатнијих српских вароши и једна слика српске народне ношње. Књига је велика 11 и по штампаних табака, сем карте и слика. Цена је књизи само 1 и по дин. Књижарима и продавцима даје се обичан рабат. Наруџбине се врше само за готово шреко књижаре Вел. Валожића или преко

потписатог. Лет. М. јиквтић

УЧИТЕЉ.

ПОЗИВ НА НРЕТПЛАЈУ НА ЛИСТ

ЧИТЕЉ.

„Учитељ“ је почео своју четврту годину излажења. Је ли он до сад одговорио ономе, шта је се од њега тражило, то треба да пресуде они, у чијим се рукама на читању налази. Он ће и у будуће излазити са истим правцем, под истим уредништвом, у истом времену и Формату и као орган „Учитељског удружења“ Од одзива оних, рад којих се овај лист издаје, зависиће: хоће ли лист у идућој години излазити са још једријом и плоднијом садржином, а садање п нове сараднике молимо, да нас у овом потпомогну својски, а другове да се око претплатника заузму свесрдно.

Цена Учитељу остаје досадања. На годину 10 дин. или 5 Фор. год. 5 5 о Ур

» 2 А. „5.

Претплатити се може и код месних пошта. Претплата се шаље „Уредништву Учитеља“ у Београду. Без претплате лист не ће се ником шиљати.

Уредништво

ОдговоРни УРЕДНИК Драг. Топлица учитељ КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА