Učitelj

125

којим а ретко је усамљен. Плод зри у Августу. 4. Где растер Леска расте највише по камењарима и брдима и то као шобаин као жбуње. Дакле она не тражи плодну равничну земљу већ камењаре. О тога је ретка, а често и непозната. (нарочито деци) у равницама.

5. Множење. Леска се множи највише и најчешће издашцима. Из коренових жила избијају шибљике, које се копају, ваде и пресађују, ако се хоће у баште или на друго које место. По камењарима множи се сама оваким изданцима. Могу се сејати п лешњици. Умножавање по баштама може бити и положницама. Тога ради младе се тибљике, прутићи, ластари, положе у земљу као винова лоза и кад се добро прими одсече се и раздвоји од матере. Такође се множи и „прпорцима“ а то су прутићи јелан метар дугачки (а и краћи) и дебели до 5—6 сантиметара одсечени и забодени у земљу. Множи се дакле вао и врба, јова и Т. Д. :

6. Корист им употреба. Од овога шиба имамо добре користи. Љешници се једу у сласт. Продаја истих доноси ономе ко се тиме занима добар новац. У њима се на-

лази још у великој количини (609) беличасто-жутог уља (зејтина) који је добар за јело и помешан у другим смесама за лек. Дрво је бело. доста тврдо, жилаво и добро за плетење нпр. котарица, кошева, плота и т. д. И обручи за бурад праве се од лесковине. Како дрво има сјајну кору то се праве и штапови. И чибуци — камиши праве се од лесковине (више од мечије леске), Лескова кора добра је за чињење кожа и прављење жуте боје. Угљен је добар за цртање а највише се меша са сумпороми шалитром те прави барут. Како је лесков цвет први у пролећу то челе налазе у њему и прву своју храну. (На лесци живи 19 буба 44 тусенице, 1 мрежокрилац, 1 двокрилац 9 полукрилаца и 20 гљива“).

7. Врсте. У овај род спада и мечија леска (дивља леска). Она је осредње дрво, а не шиб, као наша леска. Лешњици су два пута већи, кора је испуцана. Дрво је црвено, дебело и веома на цени са своје боје и тврдоће код столара. |

7. Увршћивање. И овај шиб долази у лиснато дрвље с мацама а, посебице у ред петарака (јер омотач личи на чашу, пехар).

рик, тог.

—————онс>соВафс>со—————

ИЗВОР УМНОГ БЛАГА

СРПЧАД У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

ПРИКУПИО И ПО АЗБУЧНОМ РЕДУ СТАВИО

ИЛОВАНОВИЋ.

УЧИТЕЉ

И. — И роб је слободан кад је задовољан, а најбогатији је роб ако је незадовољан. — Иза тмине и сунце огреје.

— Има много ствари, које сваки глупан |

мисли да зна, а најпаметнији човек сумња се да ли зна.

(НАСТА ВАК)

| | | |

— Идолопоклоници позлаћују своје идоле (кипове) зато, да не би им било стид клањати се пању.

= Интерес је прашина, коју ђаво баца људима у очи, да неби могли распознати ни правицу, ни дужност, ни част пријатеља .