Učitelj

247

а ова беличаста обрнута је земљи, те с тога је ова беличаста страна увек у сенци | — хладу. Ове две стране лћста имају своја имена: ова лобро зелена страна зове се лице а ова беличаста зове се наличје. Овако исто зову се н оне две стране на хаљинама, па их можете лако по томе запамтити. Шта се види на овом месту Види се по средини једна велика жила и | од ње олвојене мале жилицер Ове жиле и жилице зову се ребра.

г.) Цвет. Због тога, што кромпир обично цвета после Петрова дне, не може ни имати цвета кад се буде о њему држало предавање, које мора бити пре Петрова дне. Због тога се мора показати цвет друге неке биљке, који је највише сличан са цветом кромпира 4. пр. од паприке, патлипана или бунике.

Које је цвет овде на кромпируг Дакле кромпир још није цветао, него ја ћу вам показати цвет од друге једне биљке, који

_је сличан цвету кромпира.

Ево оваки је од прилике цвет од кромпира (изнео сам цвет бунике) само што је друкче боје ; овде је боја жута а у кромпира је обично бела. Ви видите да и цвет није сав једнак, те с тога се ин на њему разликују неки делови, који имају сваки своје особито име.

Ево ово зелено што је овдо обухватило овај горњи део зове се чашица. Сад треба. питати неколико ђака које је чашица да је покажу прстом. Овај други део што је изнад чашице и мало у чашици зове се круница. Каке је боје крупица у кромпира (беле а може бити и црвенкаста, — румена). Ови бели кончићи зову се прашници. На прашницима има цветног прашка. Овај црвени конац у среди зове се тучак. Питати неколико ђака да покажу сад сведе лове овог цвета. Има ли каке разлике између цвета јабуке и цвета ове биљке 2 Каква, је разликаг (Разлика је та, што је круница у јабуке састављена из више листића који сваки за, себе стоје, а овде су сви срасли, у једно | што има више прашника, и што је бела.)

Кад сам вам казивао о шљиви, јабуции трешњи. казао сам да се сваки цвет који |

има круницу у које си листићи одвојени један од другог, те иф има много — 30ве многопера круница. Сад упамтите: Кад су листићи срасли сви уједно, те изађе једна круница, онда се та круница зове једнопера. Дакле по броју листића каква је ова круница, 2 Која се круница зове једнопера 2 А која многопера2 На што личи ова круница Р (личи на онај левак кроз који се сипа вино, ракија, или вода у бурад.) Јест, на њу личи, па се због тога каже да је свака овака круница по облику левкаста.

· Дакле сад упамтите: 7 кромпира је једно -

пера а по облику, левкаста круница.

да) Род. Кад онај цветни прашак са прашника узри, он. падне доле на тучак, па се послеод доњег деља тучка заметне род. Кад се тај род заметне онда отпадне круница и прашници, а чашица остаје. те се може после видети и на роду до дршке. У које оно још биљке не отпада чашица % Род у кромпира је оно на врху стабљике, где су прво били цветови. Род у кромпира 30ве се бобица. Род у кромпира велики је колико ситан орах. Унутра у роду има семе од кромпира. Од трешње, јабуке и крушке оно што једемо њима, је род, т. ј- ми једемо род од јабуке. А једе ли се род од кромпира 2 Да богме, род од кромпира се не једе. Па шта је оно што ми једемо, кад није род То није његов род, него то је задебљало подземно стабло. Сад запамтите ово: род је у кромпира она бобица, на врху, и он се не једе, а оно што јелемо јесте подземно задебљало стабло. Дакле кромпир има стабло у земљи и над земљом.

Слушајте сад да вам кажем једну причу. Овај део земље тде ми живимо одваја од једног другог дела земље једно море, једна много много велика вода што се не може од један пут прегледати. Први пут донесен је Кромпир на овај део земље где ми живимо, #3 оног дела земље што га од нас море одваја. Прича се, да је онај први човек, који је донео кромпир на овај део земље где ми живимо, кад је посејао кромпир и узрео му онај његов род (бобице) направио један пут јело од ових бобица,