Učitelj

110

добише университет на свом језику. А пошто и на балкан. полуострву поједини шовинистички елементи присвајају и неки део наших чисто врпскиг земаља и натурају свој језик, шаљу у наше покрајине своје учитеље и свештенике, те тиме желе придобити те народе — то ми срп ски учитељи треба да настанемо, да се наше дедовине, са неслоге и разних друтих узрока изгубљене, не привољевају 0вима или онима Фанатичарима. Српских учитеља, а и свију Срба нека је девиза: Душаново царство.

Млого наставника. Докле су у нас толике основне школе без учитеља, толике неподељене, толике неподигнуте, за то што нема учитеља, па и по средњим школама, код недовољног броја наставничког особља, наставници морају да буду, сваштари, да предају и да се баве с млогим предметима : дотле се у Немачкој сада диже тужба на препуност наставничке снаге, скоро по свима школама. То објашњавају само тиме, што је препуност и по свима другим струкам:. Један немачки лист устаје на школе и вели да су оне криве за то, што толику продуктивљу радничку снагу одвлаче.

Нови наставни предмети. Бриселски савет школски увео је у све више женске школе и наставу о кувању и домаћем газдинству. Ту идеју сада прихватају и Немци и о томе се воде озбиљни разговори. Исто тако је изнет предлог, да се у свима школама-између ниже основне школе и срдњих школа (ту долази виша основна, школа, продужне, недељне, разне занатлиске, индустриске и трговачке, школе) заведе и књиговоство.

Администрација школска и управитељи, 1. По распису господина министра просвете и црвквених послова дужни су сви учитељи да попуне Формулар „превођење ђака из школе у школу“, у смислу члана 91 закона о осним школама од 1882 год. Куд се ученик премешта из школе у шко-

лу. У томе је Формулару све само нема ове две главне ствари: Колико је ђак изостајао од школе, т. ј. колико имаоправданих или неоправданих изостанака, и какав резултат из појединих предмета има ученик. Све је ово нужно да има учитељ коме долази ученик за то, да би могао попунити рубрике у главној књизи, и да би знао каквог ђака има, како би га према, иепитној оцени превео у старији разред. Досадања правтика где се само у Формулару каже „походио школу доста уредно", а о учењу и владању нема ничега, не даје гаранције за правилан и једнообразан рад.

Добро би било, да сами управитељи и учитељи овако раде нечекајући распис од г. Министра.

2. Многи управитељи и школски одбори потписујући Формулар о превођењу ђака, из школе у школу залепљују марке, или пишу примедбе како је ђак сиротног стања. Марке се не лепе, јер то није сведоџба већ само „преводвица“.

Саопштио ИН. Р. Н.

„Опасноје тући децу за врат. — Један професор у Брауншвајгу прича овај несретни пример: Једно здраво и снажно дете буде ишамарано по потиљку и за врат. Детету се одмах за тим узео језик, добило је главобољу и стуживање. да тим му се узели мишићи на лицу. После четрнаест дана укочила се детету десна рука, и десна нога. После десет недеља узе му се лева нога и рука. Настадоше грчеви и слабост у бешици. После осам недеља за тим наста тешко гутање, убочише се мишићи за жвакање и очни капци. Дете је с тешком муком излечено. У време лечења видело се, да се од онога шамарања дотодио излив крви у продужну мождину, те се начинило запаљење кожице и једнога дела мождине. — Бивало је још сличних случајева, где лекарска помоћ није могла ништа учинити, него су јадна деца платила главом,“

Однов плата. Варошки учитељи у Кенигсбергу обратили су се варошком над-

У