Učitelj

219

Председник. Усваја ли скупштина овако како сам ја казао (Вичу: усваја.)

. Јовановић. Молим вас, господо, може се и не упућивати у одбор, ако га скупштина не усвоји у начелу.

ЏП. Никетић. Ја предлажем скупштини, да усвоји ово: да сви предлози иду извештајном одбору, и кад он донесе о њима своје мишљење, онда тек да се изнесу пред скупштину. (Жагор.)

Председник. Свршена је ствар.

Димитрије Мелентијевић. Ја, питам председништво како су се могли одштампати Други предлози а овај није. Треба да се одштампа и тај, да можемо о њему добро промислити (Вичу: доцкан је).

П. Никетић. За то је остало нештампано, што је већином остало по старим правилима, а нешто је мало измењено и допуњено, Па и због самог трошка око штампе нисмо се упуштали у штампање.

Молим да се ово потпомогве.

Председник. Ствар је свршена. (Вичу: није свршена). СОкупштина је прво ово усвојила. ЈЈ. Јовановић. Ја мислим, да треба скупштина да реши.

Председник Ја мислим, да треба да сви водимо рачуна о свршеном делу, и најпре да се упути одбору као што је речено, и не треба да се дебатује, док извештајни одбор не прегледа предлог, и онда се има, поднети скупштини на, претрес.

Крста Војновић. Овде говоре људи без реда, а тако не треба да буде.

Не стоји тако, као што каже г. Никетић. Ја сам био, кад је прављен пословник, и решено је да се сви предлози упућују прво скупштини, и она решава да ли да се упуте у одбор или не.

Драгутин Марковић. У пословнику се каже: да се сваки предлог који се упути главном одбору мора саопштити у друштвеном листу и мора се прочитати пред скупштином и онда упутити одбору скупштинском. П. Никетић. Сваки предлог мора се прво упутити извештајном одбору. (Вел. жагор.)

Драгутин Марковић, Ја мислим да није лепо да се тако ради... (Кагор).

Чабрић. Мислим, треба, да пазимо ко има реч. Измена штатута врло је важна ствар. Удружење, корпорапија, радничке дружине или ма ког сталежа, мењају штатуте сваке године. Дакле виде се неки недостатци у правилима. Ми треба ову ствар да добро расмотримо, да не крпимо сваке године. Што се тиче ове ствари ја мислим, да ово што треба да решимо треба да имамо на штудији, на прегледу, јер овако ви сте прочитали примедбе извештајног одбора и ми не можемо све да схватимо и онда излази нешто онако, како не треба да изађе. Дакле, пошто је врло важна ствар, ја мислим, да ми ово треба да имамо на штудији и да се одштампа.

Панта Манојловић. Ја мислим треба да, се реши, да ли да се овај предлог упути извештајном одбору, или ће сама скушитина, прво у начелу о њему да реши; а ако тако ви одмах упућујете у одбор, онда не треба ни да читате пред нама. За то сам мишљења, да скупштина треба да реши у начелу, да ли треба да се упути извештај ном одбору.

Јова Д. Јовановић. Ја сам почео јуче о овој ствари да говорим, па о њој није ништа донесено, а ово је важна ствар. По нашим статутима може главна скупштина ово решити и то, на предлог 20 изасланика или ког месног одбора, пошто изјаве за то жељу две трећине гласова. Овај предлог подноси главни одбор и на тај начин

· овим се обилазе и газе статути друштвени.

Ја сам хтео овим да исправим погрешку главног одбора, иначе не учини ли. се тако, сматрам да је погажен статут.

Т. Накетић вели да ови статути нису потврђени. Ја хоћу да будемо на чисто да ли да се држимо статута или не.

Коста Петровић. Да одговорим на примедбу г. Јовановића.

По статутима сваки члан мора улагати по један динар. Нема ни једног који је уложио ни десет пара а камо ли један динар. Према томе нема правих чланова у скупштини а тако исто ни изасланика. Ми смо