Učitelj

Књиге у основној школи као учебници | више су од штете, но од вајде, и радећи | без икаквиг учебника — слободном наста- | вом — више се може да-постигне, но кад | се ради књигом. |

То је наше убеђење Разуме се да ова

наша поставка тек онда може бити усвојена, пошто ми докажемо пстинитост разлога, који су против, и неистинитост (или релативну вредност) разлога, који су за употребу књига. Све то покушаћемо да учинимо при самој расправи питања. —

(СВРШИЋЕ СЕ).

ИЕ МЕ у аи

О УЧЕВНИЛИМА У 008 Хола

јЈовор А ДРОТИЋА

Господо. Питање ово није ново, оно је продужење са 1 учит. скупштине. С тога је, заиста, вредно запитати се: Да ли оно заслужује толике пажње и да ли је оно толико проблематично, да се чак кроз 2 учит. скупштине продужује "

Ја ћу на ово дитање одговорити у току мога говора, а дозволите ми сад, да претХхолно изнесем исторацу овог нитања у нашој књижевности.

Год. 1883 изађе у друштвеном листу „Учитељу“ а у бр. 12. један чланак под именом : „Књиге у осн. школи“ од С. Милојевића. У њему се претресало питање : Да ли су учебници у осневној школи потребни иди не

Те исте године у 20, 21 и 22 бр. истога, листа изађе чланак под истим насловом од др. Фридриха Дитеса. У њему се пре"тресало исто питање, што и у пређе номенутом чланку.

То исто питање буде изнето те исте год. и пред другу учитељску скупштину као предлог Гл. Одбора: „О употреби књига, учебника у осн. таколи.“ И мишљење Извештајног одбора о овоме предлогу било је: „да је овај предлог врло важан и да би га требало изнети на дневни ред и претресати га што је могуће боље.“ Дебата о овоме предлогу штампана у друштв. листу, а у бр. 27, 28 и 29. Али закључак није никакав донесен, него је остављен претрес за Шо учит. скупштину. С тога је Главни Одбор и изнео то питање на дневни ред.

То исто питање расправљао је и ове год. у друштвеном листу г. Д. Ј. П. ау

чланку : „Какве су књиге потребне нашој. основ. школи 7“ штампаном у “ броју од ове год.

Изложив укратко историцу овога питања у нашој књижевности, ја ћу се сад потрудити да покупим у колико је могуће све разлоге противника учебника у основ. школи. Ово је истина учинио и сам Гл. Одбор у свом предлогу, али је он тако то развлачио, да се по 4 разлога спајају у 1. (С тога ћу ја те разлоге свести на 6 тачака.

Тако они наводе:

1. Ђачке књиге нису потребне с тога, што се учитељи поред њих одају лењости, те им се сав рад своди на слишавање, а без књига биће приморани да раде и да се усавршавају.

9. Што не може бита очигледности, кад се реална настава веже уз књигу, а то је најглавније помоћно средство за стварну наставу. –-

8. Што се њима убија саморадња код детета, јер оно добија готов текст, и ни о чем не мора да размишља, пошто претходно није ни проматрало фФакта.

4. Књиге навикавају дете на механизам

си убијају му Физичко и душевно злравље.

5. Што има и сиром. ђака, па не могу да набављају себи толике књиге, и

6. Што је свима т.зв. школ. болестима, као: кратковид., главобољи , бледилу, грбавости кичме итд. понајкрупнији узрок прекомерно седење уз књигу у шкоди и ван ње.

Надам се да сам уових 6 тачака изнео све тлавније разлоге противинка учебника