Učitelj

ком може да се то постигне. Даље у 9-тој тачци каже се: и услед тога што неко дете нема књиге или је заборави или подере бивају ситне дисдиплинарне неприлике којих нема онде где књига није потребна. Господо, ово баш што се дешава добро је да учитељ према томе удешава. и опу морално васпитну страну над ученицима. И то није рђаво. Ја сам за учебнике.

Торђе Којић. Са гледишта научног, са гледишта педагошког разлози за и против учебника ознесени су у самом предлогу главног одбора а ја нећу много да говорим, јер знам да су сви добро прочитани Но ја оћу да говорим о учебницима с практичне стране. Као најглавнији разлог против учебника служи механизам, а он је штетан за развитак; ад» томе се може доскочити добрим учебницима и њиховом паметном употребом, која се састоји у томе, да се прво предаје, па после да се чита, учебник за подсећај. Замислите учитеља

са 8 и 4 разреда и његовим ученицима је.

немогуће без учебника радити. Кад се учитељ бави у једном разреду он мора друга два да пусти, јер му друкчије није могуће да одржи дисциплину. Ту су учебници од преке потребе. Не одбијам, кад је говор о грбавости, да су учебници томе узрок али није истина да је то сав узрок. Признаће сваки да се седећи за клупом Добија грбавост и бледило, но то није доста и ако избацимо учебнике да онда неће бити грбавости, У осталом опомињем г. Лазу за учтивије изразе.

Никола Мусулин. Господо и браћо и ако ја, као стар у годинама, којићу скоро престати да будем учитељ, не би имао потребе да о томе говорим, ипак ћу казати веколико речи, а на послетку пристаћу како год решите.

Ја, господо, не знам да има које школе

на свету без учебника, те да нми будемо. Ја мисдим као и многа господа, да су по-

255

требви учебници, и то онакви који ће да одговоре ономе предмету за који су намењени, а не овакви.

Даље се вели, да има учитеља таквих и таквих. Они који протестују противу тога ве знају шта говоре. Све учитеље поставља, министар, а ако ко није добар учитељ онда ће бити отпуштен. Ја незнам какви су то разлози. Зар се сме дозволити да један учитељ неваљао квари младеж. Али, господо, овде се иде на нерад, хоће се олакшица. Нека оставимо једнога учитеља неготинског, где је Хајдук Вељко пио вина, па зар да дозволимо да једна влахиња по0власи целу српску Фамидију, а учитељ да

" није кадар посрбити Влахе. Ми треба, да

се обазремо и видимо шта раде Бугари (вичу: на ствар). Ја сам за учебнике онакве, какви су потребни нашим основним школама.

Риста Василић. Браниоци учебинка веле: да се механизам може избећи тиме, ако учитељ поједине задатке свестрано објасни, па после да вњигу, да се њом боље утврди. Господо, кад тако учитељ уради, онда му је учебник издишан, јер је цељ постигнута, а ако тако не учини, онда, је злоупотреба ту. Противници учесника траже да се заштити дух итело дечије, а кад дете ојача, оно ће моћи понети и читаву библиотеку. Замислите, господо, да је наша

„школа организована тако, да сваки учи-

тељ ради са једним разредом, па још да предаје оне предмете, којима је наклоњен, онда би се са свим могло без књига. Признајем да је данашња оргавизација наших школа рђава и већина учитеља не би могда постићи онакав успех, као што би га с учебницима могао постићи; али да би се стало злоупотребама на пута и лењи учитељи да би се принудили на рад, 34хтевам да се из садањих учебника све детаљности пренесу у упутства за учитеље а у учебнпцима да остану само изводи (костур).

(СВРШИЋЕ СЕ).