Učitelj

пл

ЏШримењени задаци који се могу корисно извести из лекције елементарног читања јесу: 1" преписивање слова, која су написана на табли за време часа; 20 састављање писмена, слогова, речи претходно избрисаних, у намери да се томе зататку да неки правописни значај; 8" склапање кратких реченица помоћу датог материјала.

Задаци који се могу извести из лекције течног читања, јесу: а) граматичка вежбања: анализирање речи, промене у једнини и множини, радови итд., описивање речи по њиховој природи и употреби итд.; 6) лексиколошка вежбања : супротност извесних речи, корените речи, сложене, произведене, једнородне итд.; в) вежбање у стилу: слободно читање прочитаног чланка, извођење главне садржине у простим реченицама, тачно придржавање итд.

Покрај лекције из читања коју смо задали ученицима из више поделе, могао би им се дати са примену задатак из једне или друге групе, које смо одредили за средњу поделу, само што ће тада тешкоћа вежбања бити већа; она се мора удешаватм према развитку ученика. ТУ

Ми смо рекли да је посредништво читања корисно па и неопходно у већини грана наука. Остаје нам сада да упознамо учитеља како ваља да поступи у разним одељцима програма.

17 Матерњи језик.

а) Посматрање џ уређивање. Вежбања у читању оснажиће се помоћу лекција уређивања у вишој подели, пошто

408

се претходно испишу на табли скице, које су језгро ових лекција.

6) Диктирање. Пошто се правопис постиже нарочито посматрањем, то је потребно да ученици старији читају са, ученицима млађим текст издиктираног предмета и да га за тим анадизирају у погледу на правопис; доста је ако бољи ученици буду у стању да напишу на табли и да прочитају речи, јер правопис задаје доста тешкоће.

в) Граматика. У лекцијама из граматике треба да с: чита: 17 примери ради извођења правила; 2" Форма правила и то онако, како је наштампано у делу које се употребљује; и 8" текст из вежбања , примењивања и доказивања.

29 Писмени рад. У школама у којима иде упоредо и васпитање и образовање, реченице које служе као модели писменог рада имају увек моралне вредности и користи. Али да би садржај ових модела обучавао ученике и да би им служио на добро, потребно је да их ученици пажљиво читају, те да примењујући их у животу сазнаду истине које су исказане у узор-реченицама.

8" Аритметика. У лекцијама из аритметике, употребиће се читање да би се се дознало да ли деца разумеју задатке, који су им дати зарад припреме аритметичких правила, и да би понављала, помоћу читања, правила, која би се изводила питањима.

47 Народна историја. Народна, историја може се корисно обрадити помоћу ручне књиге, с тога се ваља послужити читањем , да би се дознало да ли су деца појмила садржину и да ли разумевају све речи у тексту.

5" Географија. Пре свега лекције из географије морају бити очигледне т.).,

25%